Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Plaats reactie
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door David Bakker »

Zie: http://www.nu.nl/binnenland/3612525/aan ... kampf.html

Belachelijke actie van Federatief Joods Nederland. Overigens is mij het zogeheten verbod van Mein Kampf niet helemaal duidelijk. Is het nou een auteursrechtelijke kwestie of een strafrechtelijke kwestie: http://vorige.nrc.nl/article2104497.ece

Desalniettemin moet dit boek gewoon vrij verkrijgbaar zodat iedereen er kennis van kan nemen. Op internet is zeer makkelijk te vinden overigens.
hagenaars

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door hagenaars »

Eenvoudig te beantwoorden vragen. Loonstein is joods Nederland niet. Joods Nederland bestaat niet. Er zijn vele verschillende opvattingen bij joodse of Joodse Nederlanders, zoals we weten. In Nederland is Mein Kampf officieel verboden. In mijn jeugd in Rotterdam kon je naar hartelust exemplaren van Mein Kampf krijgen, op de boekenmarkt waren ze voor een paar tientjes te koop. In vertaling van Barends.

Uit Wikipadia:

Auteursrechten

Na de oorlog eiste de deelstaat Beieren het auteursrecht van Mein Kampf op. Omdat Hitler zijn laatste officiële woonplaats in München had zegt de deelstaat de erfgenaam te zijn (ondanks het bestaan van familieleden). De Beierse regering, om precies te zijn het ministerie van financiën, verzet zich tegen illegale drukken (ook in andere landen, maar met minder succes). Het boek zelf is dus niet verboden en oude exemplaren kunnen tweedehands worden verhandeld. Het is in bezit van veel bibliotheken; al wordt de toegang meestal beperkt.

In 2015, zeventig jaar na de dood van de auteur, zal Mein Kampf niet meer onder auteursrecht vallen. De Beierse regering besloot daarom in april 2012[10] om vóór die tijd een wetenschappelijk-kritische uitgave te laten uitbrengen om rechtsradicalen voor te zijn. Immers bestaat er al lang een documentatie van Hitlers redevoeringen en artikelen (Hitler. Reden, Schriften, Anordnungen). Er zullen een schooluitgave (selectie met wetenschappelijke commentaren) en een populaire uitgave (eveneens voorzien van kanttekeningen) verschijnen.

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn geen beperkingen op de verkoop en handel van dit boek, omdat de auteursrechten vóór 1939 aan uitgevers in die landen verkocht werden (in het geval van de Verenigde Staten aan uitgeverij Houghton Mifflin, in het geval van het Verenigd Koninkrijk aan uitgeverij Random House) en dus niet in het bezit van de Duitse deelstaat Beieren zijn. In 1999 meldde het Simon Wiesenthal Centrum dat belangrijke internet-boekhandelaren, zoals Amazon.com en Barnes and Noble, Mein Kampf verkopen aan klanten in Duitsland. Na een openbaar protest gingen beide bedrijven akkoord om die verkoop te stoppen. Inmiddels is het boek op internet te vinden in zowel de originele Duitse versie als in een Engelse vertaling, in PDF- en EPUB-formaat, gratis te downloaden.

Mein Kampf in Nederland

Op 6 december 1939 verscheen Mijn kamp, de Nederlandse vertaling van de NSB'er Steven Barends, bij uitgeverij De Amsterdamsche Keurkamer. In zes drukken werd de totale oplage circa 150 000 stuks.[11] Als Nederlandse titel overwoog uitgever George Kettmann eerst nog Mijn strijd. Toch koos hij destijds voor het woord 'kamp', omdat de klank ervan al bij voorbaat elke twijfel uitsloot of men wel met hét boek van de Duitse Führer te maken had, aldus Kettmann.

In Duitsland en Nederland is het bezitten en het uitlenen (door bibliotheken) van het boek niet verboden. Dit geldt ook voor de Nederlandse vertaling Mijn kamp uit 1939, maar de Nederlandse Staat meent er het auteursrecht op te hebben en heeft in 1974 op grond daarvan de handel in een herdruk van het boek verboden.

In november 1997 stelde D66 Kamervragen over (on)mogelijkheden van een herdruk; Willem Huberts stelde in een analyse op de opiniepagina in NRC Handelsblad[12] dat niet de Nederlandse Staat het auteursrecht bezit, maar de erfgenamen van het echtpaar Kettmann, dat de uitgeverij De Amsterdamsche Keurkamer bezat, waaraan vertaler Steven Barends op 16 november 1943 zijn auteursrechten afstond. De door Huberts verdedigde stelling is echter tegengesproken door prof. mr. H. Cohen Jehoram (hoogleraar Recht van de intellectuele eigendom, media- en informatierecht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam)[13] en mr. A.IJ.A. Looijen (jurist te 's-Gravenhage).[14] De Nederlandse regering deelde in 1997, in antwoord op de gestelde Kamervragen, mee dat het ten verkoop aanbieden van Mein Kampf verboden is en dat slechts een wetenschappelijk verantwoorde heruitgave niet strafbaar zou kunnen zijn.[15] De minister van Justitie beriep zich daarbij op een oordeel van de Hoge Raad van 12 mei 1987.[16] In deze benadering is het niet relevant waar de auteursrechten berusten, maar wordt de strafbaarheid van de handeling getoetst.

In september 2007 liet de Nederlandse minister van onderwijs, cultuur en wetenschappen, Ronald Plasterk, weten dat wat hem betreft Hitlers boek vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een krappe Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) bleek het niet met hem eens te zijn.[17]
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door David Bakker »

Ja maar Loonstein heeft het over haatzaaien. Dus hij wil strafrechtelijke actie.
hagenaars

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door hagenaars »

Daar heeft hij recht op, bedenk hij is advocaat en een hele goeie ook.

In 2002 verwierf hij bekendheid toen hij een slachtoffer bijstond dat een aanrijding had gehad met prinses Máxima Zorreguieta.[1] In 2007 stond Loonstein advocaat Bram Moszkowicz bij tijdens een kort geding tegen journalist Jort Kelder, die Moszkowicz publiekelijk had uitgemaakt voor 'maffiamaatje'
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door fred neerhoff »

David Bakker schreef:Zie: http://www.nu.nl/binnenland/3612525/aan ... kampf.html

Belachelijke actie van Federatief Joods Nederland.
Mee eens. Afgezien van het principiële punt dat boekverboden scherp ingaan tegen de meningsvrijheid is het ook nog eens een oerdomme actie van Federatief Joods Nederland. Immers, wie antisemitisme wil bestrijden zou het boek juist aan iedereen moeten laten lezen.
hagenaars

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door hagenaars »

Daar denkt Loonstein en de Hoge Raad en de kamermeerderheid dus anders over en dat kan en mag natuurlijk.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door fred neerhoff »

Slechts inhoudelijke argumenten tellen.
hagenaars

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door hagenaars »

Zeker, Loonstein en genoemde instanties denken er anders over dan jij en ik. Wij leggen als vrijdenker de nadruk op het vrije woord, ook dat van Adolf Hitler. En zij op het voorkomen van haatzaaien.
En dan is er nog de andere inschatting van de impact van het boek.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door fred neerhoff »

Vrijdenken behelst niet slechts het passief toelaten van elke mening maar ook het bestrijden van onderdrukkende mechanismen, inclusief het bestrijden van antisemitisme. Niet door verboden maar door het argument.
hagenaars

Re: Aangifte tegen verkoper Mein Kampf

Bericht door hagenaars »

Zeker, je hebt volkomen gelijk, dit is ook mijn mening en daarom zou ik persoonlijk geen bezwaar hebben tegen publicatie van het gewraakte boek. Ik heb het trouwens al in de zestiger jaren gelezen. Maar ik heb ook wel begrip voor de donkere kant van propaganda, waar de tegenstanders van publicatie op mikken.
Zij strijden een verloren strijd overigens, het boek is gemakkelijk te verkrijgen op internet. En in de Openbare Bibliotheek voorradig.
Plaats reactie