Nederland, illusieland.

Plaats reactie
hagenaars

Nederland, illusieland.

Bericht door hagenaars »

Er gaan nu twee illusies 2), wellicht drie, ons land de komende tijd bepalen: 1. Er komt een stabiel kabinet met twee partijen die elk elkaars tegenstander zijn. Op alle punten verschillen zij van mening. Ik vind dat een riskante onderneming, temeer daar zij, die tegenstanders, elk afzonderlijk een kabinet zouden kunnen vormen met een meerderheid naar hun smaak. Ga maar na, een kabinet over rechts is denkbaar, maar ook over links zou een kabinet te vormen zijn. Wankel, niet breed gedragen, zeker, maar wel vanuit één gezindheid.
Dat is illusie één. De tweede is dat de Eerste Kamer alleen de chambre de reflexion is. Wiegel heeft indertijd aangetoond dat de stem van slechts een lid van die kamer een regering ten val kan brengen. Minister de Graaf wilde geloof ik de burgemeester laten benoemen door de Gemeenteraad 1). De Graaf ging heen...
2.De derde illusie is dat de Nederlandse politiek beter af zou zijn zonder koning als middelaar. We zullen zien hoelang die illusie stand houdt...Kamp deed goed werk, maar het wordt pas spannend als er grote politieke kwesties aan de orde zijn, zoals in een huwelijk er pas een middelaar nodig is als het om de verkoop met verlies van het woonhuis of om de zorg voor de kinderen gaat...

Ik blijf u, lezer graag op de hoogte houden. En aarzel niet uw gewaardeerde mening te geven. (Een leuke film? Ga naar A Royal Affair, over een regering louter bestaande uit vrijdenkers.)

1)
Gekozen burgemeester, zie Wikipedia.)
De burgemeester wordt in Nederland door de Kroon benoemd. Vanaf 2002 gebeurt dat na een openbare aanbeveling van twee kandidaten door de gemeenteraad. Ook kan de gemeenteraad sinds 2001 een aanbeveling tot ontslag indienen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De minister kan de aanbeveling voor benoeming of ontslag alleen om zwaarwegende redenen weigeren en in de praktijk gebeurt dat vrijwel nooit.

Op de Kroonbenoeming is zowel uit politieke als maatschappelijke kringen kritiek gekomen en zijn er pleidooien voor een gekozen burgemeester. De belangrijkste argumenten hiervoor waren de democratische legitimatie en een beoogde sterkere positie voor de burgemeester. Tegenstanders vinden echter dat de burgemeester boven de partijen moet staan en dat hij daar beter toe in staat is als hij benoemd is door de Kroon. Ook zien zij problemen in het feit dat de gekozen burgemeester en de gemeenteraad ieder een eigen kiezersmandaat hebben.

Vooral D66 was in het kabinet-Balkenende II (2003-2006) een warm pleitbezorger voor de gekozen burgemeester. Voorwaarde voor een gekozen burgemeester is de zogenaamde deconstitutionalisering van de Kroonbenoeming. Dat betekent dat de Grondwetbepaling dat de burgemeester en de commissaris van de koningin bij koninklijk besluit (door de 'Kroon') worden benoemd, komt te vervallen. Vlak voor Pasen 2005 verwierp de Eerste Kamer het wetsvoorstel. D66-minister Thom de Graaf trad af en de gekozen burgemeester was terug bij af. De PvdA'er Jan Boelhouwer i kwam in 2005, ervan uitgaande dat het voorstel tot deconstitutionalisering zou worden aangenomen, met een initiatiefvoorstel om de raad de burgemeester te laten kiezen.

2) http://nl.wikipedia.org/wiki/Illusie
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Nederland, illusieland.

Bericht door fred neerhoff »

Grappige illusies heb jij!
Plaats reactie