Het gemodder van vorig jaar kunnen we nu snel voorbij.

Plaats reactie
hagenaars

Het gemodder van vorig jaar kunnen we nu snel voorbij.

Bericht door hagenaars »

'Brussel krijgt meer toezicht bij begrotingsregels'

Laatste update: 6 januari 2012 10:27 info.
AMSTERDAM - De Europese Commissie zal meer toezicht krijgen op het nieuwe begrotingspact in de Europese Unie (EU). Dit verklaren personen bekend met het meest recente concept van het akkoord.

In het nieuwe ontwerp zal de Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, namens de lidstaten optreden. Dit gebeurt wanneer landen zich niet aan de nieuwe regels houden door het Hof van Justitie van de EU in te schakelen en zo het beleid alsnog af te dwingen. In een eerder ontwerp was het alleen mogelijk voor lidstaten om elkaar aan te klagen.

Ook zal in het concept worden vermeld dat de begrotingsregels binnen vijf jaar onderdeel moeten zijn van de wetgeving van de EU. Een formele clausule, die het akkoord ineffectief maakt wanneer het niet binnen vijf jaar geïmplementeerd is, komt er echter niet.
Verder treedt het pact in werking als vijftien van de zeventien eurozonelanden akkoord gaan. Eerder hoefden maar negen lidstaten in de zone de regels aan te nemen.

Eurotop

Tijdens de eurotop kwamen bijna alle lidstaten van de EU vorige maand overeen dat er meer begrotingsdiscipline nodig is en sancties toegepast kunnen worden op landen die zich niet aan de regels houden. Tevens ziet het voorstel erop toe dat het permanente noodfonds van de eurozone zo spoedig mogelijk in werking zal worden gesteld.

Alleen Groot-Brittannië sprak een veto uit over het voorstel. Hierdoor wordt het pact een intergouvernementeel akkoord en geen daadwerkelijke verdragsverandering.

Het concept wordt vrijdag besproken tijdens een bijeenkomst van ambtenaren van de EU-lidstaten, de Europese Commissie en de Europese Raad. Eind januari zou er een akkoord moeten zijn over het ontwerp.
hagenaars

Re: Het gemodder van vorig jaar kunnen we nu snel voorbij.

Bericht door hagenaars »

De Euro staat laag, we worden goedkoop, dus. Hoera! (Ik heb het natuurlijk even opgezocht en onze Minister van Financiën schreef dit al bijna twee jaar geleden aan de kamer.)

"Op basis van een zogenoemd ‘spoorboekje’ van het Centraal Planbureau (CPB), komt De Jager tot de slotsom dat de komende twee jaar de economische groei 0,3 procent per jaar hoger uitkomt bij een tien procent lagere eurokoers. De inflatie zou per jaar met 1,4 procent stijgen."
hagenaars

Re: Het gemodder van vorig jaar kunnen we nu snel voorbij.

Bericht door hagenaars »

We weten nu dat Nederland aan zijn eigen eis van orde op zaken stellen en de tering naar de nering zetten, zal willen voldoen. Ik denk niet dat er nog iemand is, die denkt dat de drie partijleiders en hun hulpkrachten die weken gaan zitten toepen. De verdeling van de pijn kan nog best spannend worden, maar dat ze eruit komen, ja, dat verwacht ik wel...Het is geen zware opgave, zoals van Rompuy zondag meldde.
Plaats reactie