Hamas van de lijst met terreurorganisaties.

hagenaars

Hamas van de lijst met terreurorganisaties.

Bericht door hagenaars »

Europees hof haalt Hamas van terreurlijst

De Europese Unie moet om procedurele redenen Hamas verwijderen van de lijst met terreurorganisaties. De EU mag de bevriezing van tegoeden van Hamas-leden echter voortzetten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie woensdag bepaald.

Hamas staat sinds 2001 op de terreurlijst van de Europese Unie. De islamitische beweging zwaait de scepter in de Gazastrook en betwist al lange tijd de plaatsing op de lijst.

Het Europese Hof van Justitie oordeelde woensdag dat de plaatsing op de lijst is gebaseerd op nieuwsberichten en berichten op internet en niet op ‘daden waarover de juiste autoriteiten een beslissing hebben genomen’. Het hof wees er nadrukkelijk op dat het slechts een uitspraak heeft gedaan over de procedure die tot plaatsing op de lijst leidde. De uitspraak ‘is geen oordeel over de vraag of Hamas moet worden geclassificeerd als terreurgroep’. Om die reden mogen de tegoeden van Hamas-leden bevroren worden gehouden.

Wat is een terreurorgansatie? "Terroristische daden” worden gedefinieerd als opzettelijke handelingen die een land of een internationale organisatie ernstig kunnen schaden wanneer zij worden gepleegd met het doel een bevolking te intimideren, onrechtmatige verplichtingen op te leggen, of de constitutionele, economische en sociale basisstructuren van dat land of die organisatie te destabiliseren of te vernietigen. De lijst omvat de volgende daden:


* aanslag op het leven van een persoon of op zijn fysieke integriteit;
* ontvoering of gijzeling;
* vergaande verwoesting van openbare of particuliere voorzieningen, met inbegrip van informaticasystemen;
* het kapen van collectieve vervoermiddelen (vlieg- en vaartuigen);
* vervaardiging, bezit, verwerving, vervoer of gebruik van vuurwapens, springstoffen, kernwapens, biologische en chemische wapens;
* het in de lucht laten ontsnappen van gevaarlijke stoffen of het veroorzaken van overstromingen, ontploffingen of branden;
* het verstoren of onderbreken van de toevoer van water, stroom of andere essentiële natuurlijke hulpbronnen;
* het leiding geven aan een terroristische groepering of het deelnemen aan de activiteiten ervan, ook door aan deze groepering logistieke steun te leveren of enigerlei vorm van financiering toe te kennen.

Ik begrijp de reden, maar reparatie is dringend gewenst. Want Hamas is echt een terreurorganisatie en die horen op die lijst.

Iets anders is de poging van het Europese Parlement om de Twee Statenoplossing te herbevestigen. Dat lijkt mij geen slecht idee. Maar het blijft een gebaar, meer niet.
Plaats reactie