Fukuyama en Huntington

Plaats reactie
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Fukuyama en Huntington

Bericht door David Bakker »

In dit interessante videogesprek bij Multipolarista (Ben Norton) worden Francis Fukuyama en, en passant, Samuel Huntington weggezet als ideologische dienaren van de gevestigde orde die met alle winden meewaaien.

De 'liberaal' Fukuyama roemt tegenwoordig de deep staat, waarvan hij het bestaan in het verleden ontkende, omdat deze Trump's macht kan inperken.

Huntington schreef in 1975 mee aan het rapport https://en.wikipedia.org/wiki/The_Crisis_of_Democracy waarin wordt gesteld dat er een overdaad aan democratie is. En in zijn artikel/boek The Clash of Civilizations (1993/1996) stelt Huntington dat cultuur en religie de voornaamste bronnen van conflict zullen zijn in het tijdperk na de koude oorlog. De vraag is of dit klopt. Volgens mij draait het uiteindelijk om economie, grondstoffen etc..

Bron: https://www.youtube.com/watch?v=Rr1a4BshPo8

Conclusie: Er zijn maar weinig onafhankelijke, intellectueel integere politieke denkers. Volgens mij is John Mearsheimer een van de weinigen. Meer weten: https://www.mearsheimer.com/
fred neerhoff
Berichten: 4550
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Fukuyama en Huntington

Bericht door fred neerhoff »

David Bakker schreef: zo 18 sep 2022, 10:18Volgens mij draait het uiteindelijk om economie, grondstoffen etc..
Volgens mij is dat niet altijd het geval. De Europese godsdienstoorlogen illustreren het tegendeel.
fred neerhoff
Berichten: 4550
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Fukuyama en Huntington

Bericht door fred neerhoff »

Nog een illustratie van het tegendeel: het lopende conflict tussen soennieten en sjiieten, alsook tussen de islam en het judaïsme. Deze conflicten lopen langs ideologische en culturele lijnen die niet zijn gedicteerd door de economie.
Plaats reactie