De macht. Het politieke.

hagenaars

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door hagenaars »

Ja, ja maar met arrogantie kom je er niet hoor. Even over de Jom Kipoeroorlog. De Jom Kipoeroorlog of Oktoberoorlog, ook bekend als de Ramadanoorlog (Arabisch: حرب أكتوبر, Ḥarb ʾUktōbar, of حرب تشرين Ḥarb Tišrīn; Hebreeuws: מלחמת יום הכיפורים, Milẖemet Jom HaKipoerim of מלחמת יום כיפור, Milẖemet Jom Kipoer), was een militair conflict tussen Israël en een coalitie gevormd door Egypte en Syrië, tussen 6 oktober 1973 en 22 of 25 oktober, afhankelijk van het oorlogsfront. De oorlog is genoemd naar Jom Kipoer, de Grote verzoendag waarop Egypte en Syrië Israël aanvielen. Ook Marokko, Irak, Algerije, Koeweit en Saoedi-Arabië zouden via expeditiemachten aan de strijd deelnemen.
De onderstreping is van mij...
hagenaars

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door hagenaars »

Een heel ander onderwerp, maar toch verwant. ANP en Nu berichten: "De Nederlandse maatschappij is in de afgelopen jaren onder druk komen te staan door een opleving van rechts-extremisme, concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een maandag verschenen rapport.
Voor het rapport De golfbewegingen van rechts-extremistisch geweld in West-Europa deed de coördinator terrorismebestrijding onderzoek naar de historische en internationale context van rechts-extremistische dreiging in Nederland.
De dienst signaleert in West-Europa een toename van rechts-extremistisch gemotiveerd geweld sinds de vluchtelingencrisis in 2015. Ook verschillende jihadistische aanslagen leidden tot gewelddadige reacties van rechts-extremisten. "

Geen prettige ontwikkeling.
hagenaars

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door hagenaars »

David Bakker, een linkse jongen, denkt, geloof ik dat Rusland het wint van de USA, de NATO en Europa, dit is een hilarisch standpunt want Rusland is en blijft een puinhoop, nauwelijks in staat zichzelf te bedruipen, het grote land zakt langzaam maar zeker in de modder, en wie daarvoor interesse heeft dient de columns van Derek Sauer nauwkeurig te bestuderen.* Hij schrijft wekelijks een column in het Parool.

Russian Diplomacy Is Winning the New Cold War
Washington’s attempt to “isolate Putin’s Russia” has failed and had the opposite effect.
By Stephen F. Cohen The Nation zie de Twitter op dit forum van David Bakker.

*Derk Sauer is een Nederlandse journalist en uitgever. Wikipedia

Geboren: 31 oktober 1952 (66 jaar), Amsterdam

Boeken: Tussen Russen: berichten uit het dagelijks leven te Moskou, Typisch Russisch
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1231
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door David Bakker »

hagenaars schreef:David Bakker, een linkse jongen, denkt, geloof ik dat Rusland het wint van de USA, de NATO en Europa, dit is een hilarisch standpunt want Rusland is en blijft een puinhoop, nauwelijks in staat zichzelf te bedruipen, het grote land zakt langzaam maar zeker in de modder, en wie daarvoor interesse heeft dient de columns van Derek Sauer nauwkeurig te bestuderen.* Hij schrijft wekelijks een column in het Parool.

Russian Diplomacy Is Winning the New Cold War
Washington’s attempt to “isolate Putin’s Russia” has failed and had the opposite effect.
By Stephen F. Cohen The Nation zie de Twitter op dit forum van David Bakker.
Het zou handig zijn als je de link er even bijplaatst: https://www.thenation.com/article/russi ... -cold-war/

Rusland heeft de proxy-oorlog met het Westen in Syrië toch gewonnen?
hagenaars

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door hagenaars »

Ja, het land ligt in puin, de gifgaswolken nauwelijks verwaaid en zeker, Rusland houdt zijn haven. It's geografie, stupid.

Uit Business Insider: "Het is echter het regime van de Syrische president Bashar al-Assad dat achter de meer dan 100 gifgasaanvallen in het conflict zit. Er bestaat geen bewijs voor Amerikaanse betrokkenheid bij een eerdere gifgasaanval in Syrië. Rusland is een bondgenoot van Assad en onderhoudt een marinebasis in de havenstad in Tartus." Boeiend artikel door Alex Locky 29 augustus dit jaar.
Laatst gewijzigd door hagenaars op za 24 nov 2018, 18:12, 2 keer totaal gewijzigd.
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1231
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door David Bakker »

hagenaars schreef:Ja, het land ligt in puin, de gifgaswolken nauwelijks verwaaid en zeker, Rusland houdt zijn haven. It's geografie, stupid.
USA onder Obama is er mee begonnen om het land naar de kloten te helpen door jihadisten te steunen (CIA-operatie: Timber Sycamore):

https://www.youtube.com/watch?v=_O2TRzA2ezk
https://www.nytimes.com/2017/08/02/worl ... trump.html
hagenaars

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door hagenaars »

Zeker, maar ik ben blij dat Obama geen troepen heeft gestuurd en de juiste weg koos, de aftocht. (Weet je nog, de Arabische Lente. )
hagenaars

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door hagenaars »

Het spel gaat door en geen van de betrokken partijen heeft belang bij escalatie, verder oplopen van de spanning.

"De Amerikaanse president Donald Trump overweegt zijn ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin af te zeggen vanwege de opgelaaide spanningen tussen Rusland en Oekraïne.
Trump en Poetin zouden elkaar treffen rondom de G20-top, die dit weekend plaatsvindt in Buenos Aires. De Amerikaanse regering heeft echter bedenkingen bij dat gesprek nu Rusland zich agressief gedraagt tegenover Oekraïne."
Meld ANP/Reuter.

Dus ook dit akkefietje loopt weer met een sisser af...
hagenaars

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door hagenaars »

Er is veel gepraat over de positie als wereldleider van de USA, die positie zou bedreigd zijn en weldra overgenomen worden door China. Ik geloof er niets van. Het is inderdaad zo dat Trump een isolationistische politiek voorstaat. America first, immers.
Helemaal nieuw is dat overigens niet, ook eerdere waren in meer of mindere mate gericht op een isolationistische politiek. Ik zocht het even op: "De Verenigde Staten (V.S.) hebben meerdere perioden van isolationisme gekend. Medio de negentiende eeuw kende het conservatief Protestantisme er een revival. Tegelijkertijd bevrijdde Latijns-Amerika onder leiding van Simón Bolívar zichzelf waarop de Monroe-doctrine werd afgekondigd. Later, in de jaren '20 van de twintigste eeuw, keerde de V.S. zich opnieuw in zich, als reactie op de Eerste Wereldoorlog. Zelfs na de Tweede Wereldoorlog, toen de V.S. een wereldmacht geworden waren, speelde het isolationisme van tijd tot tijd op, vooral in Republikeinse kringen. " Wikipedia. Echt nieuw is het dus niet.

Ivo Daalder en James Lindsay schreven een boek dat de huidige periode weergeeft. Amerika ziet af van de leidende rol.
Now, America has abdicated this vital leadership role. The Empty Throne is an inside portrait of the greatest lurch in US foreign policy since the decision to retreat back into Fortress America after World War I. The whipsawing of US policy has upended all that America's postwar leadership created-strong security alliances, free and open markets, an unquestioned commitment to democracy and human rights. Impulsive, theatrical, ill-informed, backward-looking, bullying, and reckless are the qualities that the American president brings to the table, when he shows up at all. The world has had to absorb the spectacle of an America unmaking the world it made, and the consequences will be with us for years to come.

Maar Amerikaanse militaire macht, de universiteiten, de welvaart en de ideeën rijkdom en technisch kunnen bepalen, wat de buitenlandse politiek ook voorstelt, de machtige dominante positie.
Gerard R.
Berichten: 55
Lid geworden op: zo 27 jan 2019, 12:21

Re: De macht. Het politieke.

Bericht door Gerard R. »

Isolationisme is een keuze. Schofferen van andere staten is dan weer wat anders.
Verder leven we in een andere tijd en 'setting' dan vroeger.
Vroeger was er minder internationale samenhang.
Als er nu een leider van een machtige staat stampei gaat maken kan het staketsel
van het modialisme zomaar gaan wankelen. En hoe dát af kan lopen, dat weet je maar nooit.
Ik vind de Trump-administratie een groot gevaar, zo groot dat andere gevaren voor de
wereld als b.v. IS of Daesh daar nog een puntje aan kan zuigen.
Plaats reactie