ACTUELER DAN OOIT: SNOUCK HURGRONJE

Plaats reactie
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

ACTUELER DAN OOIT: SNOUCK HURGRONJE

Bericht door fred neerhoff »

Christiaan Snouck Hurgonje (1857-1936) was een hoogst onconventionele arabist, een zeer erudiete adviseur van de Nederlandse regering inzake de omgang met de islam op de toenmalige kolonie Indonesië en hoogleraar te Leiden. Hij liet zichzelf besnijden om de hadj in Mekka als een van de eerste westerlingen met eigen ogen te kunnen observeren.

Hij zag scherp in dat de islam niet zou stoppen om naar wereldheerschappij te streven, zo mogelijk met geweld.

Zijn belangrijkste advies om de spanningen tussen de islam en de dominante Nederlandse cultuur te verminderen, was om via onderwijs te bevorderen dat de moslims maximaal zouden integreren.

Daartoe moesten ze hun godsdienstuitoefening in volledige vrijheid kunnen beleven, terwijl hun politieke aspiraties krachtig bestreden moesten worden. Verbieden van moskee en koran zou contraproductief zijn, en de spanningen juist doen toenemen.

Snouck Hurgronje achte een liberalisering van de islam onmogelijk wegens de koran-claim op eeuwige waarheid. In plaats daarvan hoopte hij dat de moslims uiteindelijk zelf zouden ervaren dat de middeleeuwse aspecten van hun godsdienst tegen hun eigen belangen in gaan.

Boek: Christiaan Snouck Hurgronje, Nederland en de islam, Elsevier (2016).
hagenaars

Re: ACTUELER DAN OOIT: SNOUCK HURGRONJE

Bericht door hagenaars »

Zeer bedankt! De Turkse en Arabische invloed op Europa is zoals we weten al veel ouder. Ze werd in Wenen gestopt en in Noord Spanje. Maar ook de Europeanen konden er wat van, de koloniale geschiedenis is er een van veroveren en waar mogelijk uitbuiten. Er bestaan geen 'heiligen'.

Tijdens de slag bij Poitiers in oktober 732 of 733 versloeg de Frankische hofmeier Karel Martel een islamitisch leger onder emir Abdul Rahman. De uitkomst van deze veldslag bracht de noordwaartse expansie van de islam uit Spanje tot staan en wordt traditioneel geassocieerd met het begin van de reconquista. De 19e-eeuwse Britse historicus Edward Creasy rekende de Slag bij Poitiers onder zijn vijftien meest beslissende veldslagen in de wereld.[4] Bron: Wikipedia
Laatst gewijzigd door hagenaars op zo 03 dec 2017, 11:08, 1 keer totaal gewijzigd.
hagenaars

Re: ACTUELER DAN OOIT: SNOUCK HURGRONJE

Bericht door hagenaars »

En dan vond ik nog dit: In de bijna 6½ eeuw, waarin Spanje onder Moors bewind heeft gestaan, is het land tot bloei gekomen. De Moren voerden de islam in en er ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur van het allerhoogste wereldniveau. Sevilla, Córdoba en Granada groeiden uit tot wereldsteden. Door een uitgekiend irrigatiesysteem bloeide de landbouw met landbouwproducten, door hen meegebracht uit Azië. Ze plantten olijfboomgaarden in het zuiden, dadelpalmen op Mallorca en sinaasappelen in de omgeving van Valencia. De bloeitijd van de Moren lag tussen 926 en 1030 onder heersers als kalief Abd al-Rahman III en Almansor, die als regent optrad voor kalief Hisham II. Onder het bewind van de zwakke Hisjam II vergrootte de oorlogszuchtige stadhouder de macht van de staat, verwoestte Santiago de Compostella gedeeltelijk en drong de christenstaatjes in vele bloedige oorlogen terug. Hierna brak een machtsstrijd uit tussen Berbers en Arabieren. (Bron: Wikipedia.)
hagenaars

Re: ACTUELER DAN OOIT: SNOUCK HURGRONJE

Bericht door hagenaars »

De wereldgeschiedenis begint bij de handelsroutes, deze werkten naar twee kanten. In elke Caravan serail werd zowel gehandeld als gezongen en werden verhalen doorvertelt. Kennis opgedaan. Wij bezochten de laatste jaren telkens een ander knooppunt van de zijderoutes. Zo waren wij in Shanghai, Guazhou(Anxi), Nan Shan. In Teheran en de andere Perzische steden. Daarna volgde Tashkent, Samarkant en Buchara, Jeruzalem, tot aan de Damascuspoort, maar Damascus leek ons nu even helaas te link en ook Bagdad bleek uiteindelijk niet goed mogelijk. Istanboel (Constantinopel) en de rest van Anatolië kon uiteraard niet gemist worden. Ten slotte dit jaar Tbilisi en Jerevan. Beide, Georgië en Armenië zijn zeer ondergewaardeerde vakantie en reisbestemmingen.

Nu heb ik ook een titel die het geheel in het juiste perspectief plaatst: De Zijderoutes van Peter Frankopan. Hij behandelt in zijn meesterwerk een nieuwe kijk op de wereldgeschiedenis.
Ook nuttig is De Zijderoute, een reis door leven en dood. Al wat ouder maar antiquarisch waarschijnlijk nog wel verkrijgbaar. Uitgegeven door Europalia China en het Mercatorfonds. Uit 2009 door Susan Whitfield en Zao Gushan. Het boek verscheen ter gelegenheid van een tentoonstelling in Brussel in 2009 en 2010.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: ACTUELER DAN OOIT: SNOUCK HURGRONJE

Bericht door fred neerhoff »

Lees hier over het nieuwe Zijderoute-initiatief van de Chinese president Xi (afgekort BRI) https://en.wikipedia.org/wiki/Belt_and_Road_Initiative
hagenaars

Re: ACTUELER DAN OOIT: SNOUCK HURGRONJE

Bericht door hagenaars »

Ja, China probeert overal waar het maar kan zijn dollar's te investeren. Maar de zijderoutes waren toch iets geheel anders, toen ging het om handelsroutes en individuen die langs gebaande paden en vaste rustplaatsen hun waren kochten en verkochten. Daardoor kwam ook kennis en cultuur tussen oost en west met elkaar in aanraking.
Peter Frankopan probeert zo de ontstaansgeschiedenis van Europa als betrekkelijk nieuw cultureel centrum te beschrijven.
Plaats reactie