POSTMODERNISME

hagenaars

Re: POSTMODERNISME

Bericht door hagenaars »

@ Neerhoff, de man die jij bedoelt heet oorspronkelijk von Hayek. Ik acht dat wel relevant. Een liberaal was hij niet, ... :)

Het spreekt vanzelf dat economische krachten en machten hun gang gaan, wachten op "links" schiet namelijk niet op. Bovendien zal een onderneming zich aan de wet houden+ en het politieke met enige verbazing bezien.

Je zou versteld staan hoeveel invloed "cultuur" heeft. ( Wikipedia: Cultuur is dat wat de mens++ schept. Het begrip staat tegenover "natuur" (dat wat aangeboren is, wat spontaan en zonder menselijk toedoen is ontstaan) en verwijst naar menselijke activiteit en de symbolen die deze activiteit betekenis geven. Cultuur wordt in verschillende betekenissen gebruikt en de definities zijn uiteenlopend naargelang de theoretische benaderingen en de beeldvorming. )

+ Er zijn uitzonderingen Haha.

++ Toevoeging van mij: bedoeld is "de mensen".
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: POSTMODERNISME

Bericht door fred neerhoff »

Al eerder merkte ik op dat de rechtse ideologie van de politieke partij van Thierry Baudet - het Forum voor Democratie (FvD) - elke materiële basis mist.

Zij richt zich uitsluitend op culturele thema's en is daarmee de politieke tegenhanger van cultureel links (dat door anti-marxisten "cultuurmarxisme" wordt genoemd). Zie ook de geschriften van Paul Cliteur en Sid Lukkassen.

Ik stel daarom voor om Baudet en zijn FvD cultureel rechts te noemen.

Hun rechtse politieke programma van "orde op zaken stellen" spoort opvallend met het ideële fascisme van Mussolini.

Jacques de Kadt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques_de_Kadt ) gaf in zijn boek Het fascisme en de nieuwe vrijheid (1939) een sublieme analyse van dit fascisme. Een citaat op pagina 126:

"En uit de wereldbeschouwing van het fascisme, die de economie een andere plaats in haar rangorde geeft dan het marxistisch socialisme deed, aangezien het fascisme eerst de cultuur, dan de politiek en ten slotte de economie plaatst, terwijl het marxisme de rangorde economie-politiek-cultuur nastreeft, uit deze wereldbeschouwing volgt ook logisch, dat de fascisten veel later aan de economie toekomen dan de marxisten en dat zij op economisch gebied als het ware minder hartstochtelijk zijn dan de marxisten, die hun handen niet van de economie kunnen afhouden; en ook niet kunnen begrijpen dat er mensen bestaan die zich slechts in laatste instantie voor het economische interesseren, weshalve zij alle niet-economistische mensen als zwakzinnigen of als bedriegers beschouwen."
Laatst gewijzigd door fred neerhoff op do 07 jun 2018, 12:41, 6 keer totaal gewijzigd.
hagenaars

Re: POSTMODERNISME

Bericht door hagenaars »

Er zit veel waars in die redenering, maar je geeft B. veel te veel "eer". De fascisten x) gingen na M.'s toespraak met stokken en schietgeweren de straat op om de vijand af te tuigen. Dat zie ik de jolige aanhang van B. niet doen.

Gelukkig maar...

x) Het fascisme is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 - 1943. Wikipedia. Fascisten voerden een hakbijl in hun wapen, de aanhang van B. een pianosonate.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: POSTMODERNISME

Bericht door fred neerhoff »

Goed lezen:
fred neerhoff schreef:Hun rechtse politieke programma van "orde op zaken stellen" spoort opvallend met het ideële fascisme van Mussolini.
Overigens was De Kadt gekant tegen het platte, wat hij noemde het "maagsocialisme" dat volgens hem het proletariaat nastreefde. In plaats daarvan vond hij dat de cultuur op een hoger plan dan die van Mussolini moest worden gebracht (onder cultuur verstond hij niet de bèta- en de technische wetenschappen). Wat dit laatste punt betreft komen zijn denkbeelden overeen met die van Rob Riemen van het NEXUS Instituut, zie https://www.robriemen.nl/nexus/

Ook heeft het cultureel rechtse FvD met het ideële fascisme van Moussolini het extreem nationalisme gemeen, terwijl Baudet zich wel eens heeft laten ontvallen dat hij het liefst een regering bestaande uit deskundigen zag (technocraten- of zakenkabinet). Maw, hij heeft de voorkeur voor een corporatistische regeringsvorm, die de harmonie tussen kapitaal en arbeid zou moeten herstellen.
Laatst gewijzigd door fred neerhoff op do 07 jun 2018, 12:21, 1 keer totaal gewijzigd.
hagenaars

Re: POSTMODERNISME

Bericht door hagenaars »

Je kunt uiteraard zo ongeveer alles met al het andere vergelijken, maar sommige vergelijkingen brengen zoals wij weten, minder inzicht dan anderen. De vergelijking met M. van B. is er zo een. B. is een "eendagsvlieg" een overbodig liberaal clubje. Zoals iemand gisteren zei: "het is weer eens iets anders."
Terwijl M. een van de aanstichters van W.O. 2 bleek. B. heeft virtueel 9 zetels. En in de Kamer speelt het groepje met twee zetels geen enkele rol. Bovendien zitten de twee leden graag thuis aan de vleugel.

Ik denk dat Benito Amilcare Andrea Mussolini daarvoor geen tijd nam. Hij was een Italiaanse politicus, journalist en onderwijzer. Hij was van 1922 tot 1943 minister-president van Italië. Na de mars op Rome kwam Mussolini aan de macht en maakte van Italië een fascistische staat. Wikipedia
Laatst gewijzigd door hagenaars op vr 08 jun 2018, 04:08, 2 keer totaal gewijzigd.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: POSTMODERNISME

Bericht door fred neerhoff »

fred neerhoff schreef:Zij (Baudet's Forum voor Democratie) richt zich primair op culturele thema's en is daarmee de politieke tegenhanger van cultureel links (dat door anti-marxisten "cultuurmarxisme" wordt genoemd). Zie ook de geschriften van Paul Cliteur en Sid Lukkassen.
Naast de fascistische tendens van cultureel rechts, komt nog dat de zelfverklaarde anti-marxistische Sid Lukkassen (Zie zijn boek Levenslicht en doodsdrift, essays over Politiek en Cultuur (2017), pag. 175) flirt met het idee van een sterke man. Zie zijn "Pleidooi voor een Verlichte autocratie" in https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=3915

Trouwens, in de cirkel rondom Paul Cliteur treffen we ook de hysterische veganist Foris van den Berg. In zijn boek De Vrolijke Veganist’ (2013) spreekt hij over "slechte mensen” en "morele monsters" als hij het heeft over vleesetende mensen. Zie ook viewtopic.php?f=19&t=370&hilit=monsters&start=180#p4919 Ondanks zijn fascistoïde taalgebruik laat Paul Cliteur geen gelegenheid passeren om deze zelfbenoemde Social Worrior (waarmee hij zich een cultureel links profiel aanmeet) op te hemelen.

Waarmee ik maar wil zeggen dat zowel aan de rechter als aan de linker kant van het politieke spectrum culturele thema´s domineren, terwijl men blind lijkt voor de neoliberale economisch gerelateerde machtsstructuren, zoals die bijvoorbeeld in Sillicon Valley.
Laatst gewijzigd door fred neerhoff op za 09 jun 2018, 09:53, 1 keer totaal gewijzigd.
hagenaars

Re: POSTMODERNISME

Bericht door hagenaars »

Wie is 'men'? En wie zou die sterke man van de heer Lucassen dan zijn? Zijn vader?
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: POSTMODERNISME

Bericht door fred neerhoff »

Sid Lukkassen's belangrijkste kritiek op Marx is naar eigen zeggen (uit zijn boek Levenslust en Doodsdrift, essays over Politiek en Cultuur, pag. 175):

"Niet economische productieverhoudingen zijn in hoofdzaak bepalend voor de staat van de samenleving: veel bepalender zijn culturele structuren die de distributie van erotisch kapitaal kanaliseren."(NB. Zijn nadruk op het belang van seksualiteit heeft hij van Michel Foucault.)

Hiertegenover zet ik een citaat van Karl Marx dat ik in het boek van Hans van Zon aantrof (pag. 201):

"De ideeën van de heersende klasse zijn in elk tijdperk de heersende ideeën, dat betekent dat de klasse welke de heersende materiële maatschappelijke kracht is, tegelijkertijd haar heersende intellectuele kracht is."

Welk laatste citaat wat mij betreft een evidentie is.
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: POSTMODERNISME

Bericht door David Bakker »

fred neerhoff schreef:Waarmee ik maar wil zeggen dat zowel aan de rechter als aan de linker kant van het politieke spectrum culturele thema´s domineren, terwijl men blind lijkt voor de neoliberale economisch gerelateerde machtsstructuren, zoals die bijvoorbeeld in Sillicon Valley.
Baudet/FvD is tegen vrijhandelsverdragen zoals TTIP/CETA die nationale soevereiniteit ondermijnen https://www.youtube.com/watch?v=aexCXuHTf1I . In feite dus tegen neoliberalisme.
hagenaars

Re: POSTMODERNISME

Bericht door hagenaars »

@. Neerhoff. Die Sid moet je met zijn vage algemeenheden niet zo serieus nemen. Neem nou het woordje in "hoofdzaak" in zijn betoogje en "erotiserend" kapitaal en het uitermate vage "veel bepalender" even verderop.

Sorry voor Sid, maar dit is vaag gelul.

@ Bakker. Nationale soevereiniteit, kun je dat eten?
Plaats reactie