Coen Verbraak vs. Dick Boer.

Plaats reactie
hagenaars

Coen Verbraak vs. Dick Boer.

Bericht door hagenaars »

Het moet hier natuurlijk geen T.V. rubriek worden, maar ik heb genoten van het programma Kijken in de ziel. De titel is ironisch bedoeld. Coen Verbraak probeert ons kijkers mee te nemen, en dat kan T.V. als medium als geen ander, naar de diepste, soms verborgen motieven van mensen die voor lastige dilemma's staan. Zo ook de z.g. geestelijke leiders uit de diverse religies die wij in dit kikkerlandje hebben. De theoloog Dick Boer in mijn weekblad++) heeft dat niet helemaal gesnapt en probeert het werk nog eens dunnetjes over te doen, waarbij hij helaas ook niet helemaal snapt wat de bedoeling van onze Coen nu eigenlijk was. Daarbij blijkt hij ook niet door te hebben wat Verlichting inhoudt, hij had gewild dat het sociaal geloof van de z.g. "modernen" meer centraal had gestaan. Hij zegt het gemist te hebben. Jammer die Dick Boer +)...Hij mist inderdaad veel.

+) Dick Boer (1939) is een Nederlands theoloog en predikant.
Dick Boer werkte van 1971 tot 1999 als docent voor de geschiedenis van de theologie in de 19e en 20e eeuw aan de Theologische Faculteit van de Universiteit van Amsterdam. In 1988 promoveerde hij op het proefschrift Een fantastisch verhaal. Van 1984-1990 combineerde hij zijn werk aan de UvA met het predikantschap van de Nederlandse Oecumenische Gemeente in Berlijn. Hier werkte Boer in het Hendrik-Kraemer-Haus van de oecumenische gemeente als opvolger van ds Bé Ruys, die al sinds 1949 in Berlijn werkte.
Dick Boer was lid van de CPN en actief binnen de beweging Christenen voor het Socialisme en de Oostblok-organisatie Christelijke Vredesconferentie.

++) De Groene Amsterdammer d.d. 9-8-2018 pag. 55 onder de kop Ziel.
Plaats reactie