In de kroeg, kiezers.

hagenaars

In de kroeg, kiezers.

Bericht door hagenaars »

• In de kroeg spreek ik ´s nachts soms met drie of vier, soms vijf vrienden. Wij kiezen morgen alle vier: zelf kies ik liberaal, omdat ik mijn vrijheid lief heb. Max is christen en Joods, hij kiest voor het CDA, Douwe een socialist en oud pop muzikant, hij heeft zijn oude Gibson onlangs voor veel geld verkocht, nu nog de versterker voor 991,- kan ie weg, hij kiest S.P. Hans is schilder en tekenaar, hij gaat niet, nooit want Jan Kassies*) heeft hem ooit beledigd. Leo kiest voor de Actiepartij, omdat Fedde Reeskamp door flink lobbyen de bomen op de gracht heeft gered, voorlopig. *)J. (Jan) Kassies - Parlement & Politiek
www.parlement.com/id/vg09llozhlz2/j_jan_kassies
J. (Jan) Kassies - Hoofdinhoud PvdA-senator die veel belangrijke functies bekleedde in het culturele leven. Was directeur van de Federatie van Kunstenaarsvereniging

De moraal? Als je in democratie gelooft, dan is een kort gesprekje met een kiezer genoeg om je voorgoed te genezen...

Van: janwillem de kanter [mailto:j.w.dek@me.com]
Verzonden: dinsdag 18 maart 2014 20:41
Aan: Sytske van Gilse
Onderwerp: Re: stemadvies van De Correspondent

Lieve S&P ( Standard and Poor),
Ik vind het een leuk en overtuigend verhaal, maar er zit ook een grote denkfout in die het geheel doet wankelen.
De grote vooruitgang en ontdekkingen van de mensen, de laatste 5000 jaar, komen voort uit het streven (van land, macht, aanzien,vrouwen en nakomelingen) van het betere boven het goede en
Vervolgens te streven naar het beste boven het betere. Door tevreden te zijn met het mindere, hoe sympathiek ook, ontken je deze drang en komt er van vooruitgang niet veel terecht.
En dan wordt de cultuur onderworpen aan een die dit streven wèl goed kan organiseren.
De onvermijdelijke ondergang komt natuurlijk hier uit voort. De planeet is eindig en het streven oneindig. Een paleontoloog stelde ter geruststelling hierover dat de aarde wel grotere rampen heeft overleeft dan de mensheid.
Hoe die ondergang gaat gebeuren is de grote vraag, niet dàt het gebeurt. In ieder geval is er niet genoeg tijd voor evolutionaire aanpassing en door de medische technieken werkt dit systeem van aanpassing niet. Zou bijvoorbeeld dit wel werken en de overleving van mensen die bv 50% kleiner zijn, en die bv 200% minder gebruiken, veel groter zijn dan is er nog redding denkbaar.
Dat de redding zou bestaan door alleen de hersenen te laten overleven in een soort symbiose met organische computers is erg hypothetisch, maar de geschiedenis heeft wel geleerd dat het meest onwaarschijnlijke tot mogelijkheden behoort, anders zou het leven er niet zijn.

Verstuurd vanaf mijn iPad door Jan Willem de Kanter

Op 18 mrt. 2014 om 10:07 heeft Sytske van Gilse <sytskevg@gmail.com> het volgende geschreven:
Cher client,
Hierbij een interessant stemadvies van Rob Wijnberg, hoofdredacteur van De Correspondent.
liefs ook aan Yvon,
Sytske


4 uur geleden
Maakbaarheid betekent tegenwoordig vooral: hogere boetes, zwaardere straffen, meer controle. Daardoor is er iets merkwaardigs gebeurd. Onze oplossingen zijn steeds vaker de problemen geworden. Gratis stemadvies voor morgen: stem op de partij die durft te dromen in plaats van alleen maar wil voorkomen.
Hoe onze oplossingen problemen werden
Correspondent Media, Politiek & Filosofie




Rob Wijnberg

Foto: Rein Janssen (voor De Correspondent)
De politie die voortaan zonder toestemming Ook wel: uitbreiding vreemdelingentoezicht genoemd. een huis binnen mag vallen om illegalen op te sporen. Pedoseksuelen die steeds vaker levenslang onder toezicht Lees hier meer over de onder toezichtstelling van pedoseksuelen. van de reclassering worden gesteld, ook als er geen sprake van misbruik is geweest. Torenhoge boetes Nieuwe aanpak uitkeringsfraude dupeert onschuldige gezinnen, schrijft NRC Handelsblad. die worden uitgedeeld vanwege onterecht ontvangen bijstand, zelfs als dat per ongeluk is gebeurd.
Zomaar een greep uit de kabinetsmaatregelen die onlangs het nieuws haalden. Allemaal voorbeelden ook van de nieuwe maakbaarheid waarin onze samenleving de afgelopen jaren is gaan geloven. De maakbaarheid van repressie en de korte termijn in plaats van die van vertrouwen en het vergezicht.
Hoe anders was het geloof in een maakbare samenleving, ontstaan ten tijde van de verlichting en de Industriële Revolutie, ooit bedoeld. Het was een tijd van razendsnelle vooruitgang en een breed gedeeld gevoel dat de wereld beter kon. De Amerikaanse filosoof Richard Rorty noemde het niet voor niets het belangrijkste keerpunt in de westerse geschiedenis: 'Het moment waarop we de hoop op verlossing in een hiernamaals inwisselden voor de hoop voor een betere wereld voor onze achterkleinkinderen.' Een tijd waarin denkers als Immanuel Kant zich waagden aan boeken met titels als Naar de eeuwige vrede. Geen titel die anno 2014 gauw in de toptien zou belanden.
Niet bij non-fictie althans.
Visie, de olifant die het zicht belemmert
Plaats reactie