De tweestatenoplossing is de beste.

Plaats reactie
hagenaars

De tweestatenoplossing is de beste.

Bericht door hagenaars »

De Verenigde Naties heeft in 1947 een wijs besluit genomen, ik reproduceer het hieronder, zo boeiend is geschiedenis, alles werkelijk alles, is al eerder bedacht:

Resolutie 181 Algemene Vergadering Verenigde Naties

Resolutie 181
Van de Algemene Vergadering van de VN
Datum 29 november 1947
Nr. vergadering 128
Code A/RES/181 (Document)
Stemming Voor: 33 Onth.: 10 Tegen: 13
Onderwerp Arabisch-Israëlisch conflict
Beslissing Beëindiging van het Britse mandaatgebied Palestina
Creatie van een Arabische én een Joodse staat in Palestina.
Kaart verdelingsplan.
Kaart verdelingsplan.

Resolutie 181 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties van 29 november 1947 behandelt het Toekomstig bestuur van Palestina, ook wel bekend als het verdelingsplan.

De resolutie stelt onder andere dat:
het Britse mandaat uiterlijk 1 augustus 1948 ten einde loopt en dat het Britse leger Palestina dan verlaten moet hebben;
er een Joodse en een Arabische staat moeten komen;
Jeruzalem en Bethlehem een internationaal statuut moeten krijgen;
vrouwen zowel actief als passief stemrecht moeten hebben in de beide staten;
de inwoners van Jeruzalem kunnen kiezen om te stemmen in de Joodse of in de Arabische staat;
de rechten van de minderheden in elke staat gerespecteerd moeten worden;
er vrije toegang moet zijn tot de heilige plaatsen;
Jeruzalem (indirect) onder bestuur van de VN moet komen.

De resolutie beschrijft ook welk gebied aan de Joodse staat, de Arabische staat en Jeruzalem wordt toegekend.

Gevolgen[bewerken]

De Palestijnse leiders wezen het plan af. Volgens hen was het een niet-wettige inbreuk op het recht van de oorspronkelijke bewoners. De Joodse leiding ging er wel mee akkoord, hoewel zij niet het bezit kregen van Jeruzalem. Na de aanname gingen Arabische Palestijnen de straat op en nam de burgeroorlog, die al aan de gang was, in alle hevigheid toe.

Zie ook[bewerken]
Resolutie 303 Algemene Vergadering Verenigde Naties
Resolutie 242 Veiligheidsraad Verenigde Naties
Resolutie 476 Veiligheidsraad Verenigde Naties
Resolutie 478 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Einde citaat.

We zijn nu ruim zevenenzestig jaar verder en nu komt België na Zweden tot de conclusie dat Palestina een staat zou moeten worden. Dat is redelijk laat of veel te vroeg, want het Palestijnse volk woont verdeeld over drie of vier suvccesvolle staten, is sterk verdeeld en heeft geen benul van definitieve grenzen met hun buren. Ga maar na: Jordanië nam een flink stuk Palestina in en daar wonen nu dan ook de meeste Palestijnen, het land erkende Israel, waar ook weer een heleboel Palestijnen wonen, idem in Libanon. En dan nog het handjevol Palestijnen, vluchtelingen in het droge en dorre Gaza. Land van de oorspronkelijke Gazanen. Gooi het maar in mijn pet, misschien dat een vredesconferentie kan helpen? Het is al vaak geprobeerd en nooit geslaagd. Waarom? Het bestaan van een Joodse staat lijkt het voornaamste knelpunt. Pas als alle Palestijnen en alle Arabieren dat erkennen, dat echt erkennen, het feitelijke bestaan van een Joodse staat, dan zou er vrede kunnen komen...
"
hagenaars

Re: De tweestatenoplossing is de beste.

Bericht door hagenaars »

Het wordt wellicht weer eens tijd voor een up date. Israel zit klem, Europese staten die denken dat erkenning van Palestina als staat een oplossing is, zitten er helaas lelijk naast. Zij zijn het slachtoffer van de Arabische propaganda.
Israel wordt van alle kanten belaagd. Hamas wil Israel van de kaart. Dat geldt ook voor Hezbollah, een invloedrijke factor in Libanon. Over Syrie hoeven we het niet te hebben, een wespennest, je zult er maar naast wonen!
Eigenlijk zijn alleen Jordanië en Egypte redelijke buren.
Hieronder een bericht van NU.nl : (Daarachter mijn commentaar.)

De verschillende Europese landen die hebben aangegeven tot erkenning van de Palestijnse staat over te gaan, volgen het voorbeeld van Nederland. Expliciet aangeven dat Nederland voor erkenning van Palestina is, is daarom ook niet nodig. Dat zegt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Koenders heeft kennis genomen van de ontwikkelingen in andere Europese landen als Zweden en Ierland die zijn overgegaan tot erkenning, maar ziet dat de initiatieven van bijvoorbeeld Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en België eigenlijk hetzelfde standpunt behelzen als de Nederlandse visie.

"Andere landen volgen Nederland juist", zegt Koenders in reactie op de oproep van ex-PvdA Kamerlid Tunahan Kuzu om de Palestijnse staat zo snel mogelijk te erkennen. Het kabinet streeft namelijk naar een tweestaten-oplossing en erkenning van de Palestijnse staat is daar onderdeel van, aldus de minister. "Nederland wil de Palestijnse staat erkennen."
Europese poging
Maar erkenning is op dit moment niet aan de orde. Koenders vind dat de nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini de kans moet worden gegeven het vredesproces nieuw leven in te blazen.

Wat de PvdA betreft is erkenning op dit moment wel degelijk een optie. Kamerlid Michiel Servaes ziet dat de vredesonderhandelingen al jaren in een impasse verkeren. Die onderhandelingen zijn volgens de PvdA’er een gesprek tussen ongelijke partijen.
Servaes heeft begrip voor het standpunt van Koenders om Mogherini de tijd en ruimte te bieden om de onderhandelingen te hervatten, maar wil wel weten wat het plan precies is. Hij wil weten wanneer dat plan er ligt en wat de concrete doelen dan zijn.
In de Kamer is er geen meerderheid voor een erkenning van de Palestijnse staat op korte termijn. Volgens coalitiepartner VVD is dat simpelweg niet mogelijk omdat er nog te veel onduidelijkheid bestaat over de grenzen van de staat, de (gevluchte) inwoners en het ontbreken van een legitiem erkend bestuur.

Door: NU.nl/Avinash Bhikhie

Nederland wil dat het onderhandelingsproces weer op gang komt, maar dat kan nog wel enige tijd duren, lijkt mij. Geen van de deelnemers staat te springen om concessies te doen, dus komt er geen overleg of onderhandeling. Het Midden Oosten is met andere dingen bezig, lijkt mij. In Europa verschillende drammers die het beter willen weten dan de direct betrokkenen. Ook in de PvdA vind je die opinie. Het helpt allemaal niet.
Naskatew
Berichten: 10
Lid geworden op: ma 21 sep 2015, 10:16

Re: De tweestatenoplossing is de beste.

Bericht door Naskatew »

Het is erg handig voor mij.
genting princess casino
hagenaars

Re: De tweestatenoplossing is de beste.

Bericht door hagenaars »

Zuid Libanon is grotendeels in handen van Hezbollah. Het staat vol met geavanceerde raketten, allen gericht op de gehate joodse staat. James Woolsey de oud CIA president vertelde dit laatst in Den Haag ( https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q= ... 5492,d.bGs ) allemaal aangeschaft met actieve steun van Iran. In de ogen van Woolsey de op een na grootste bedreiging voor de wereldvrede...Over de zuidelijke grens met Gaza hoeven we het al helemaal niet te hebben. Met Gaza is geen goed garen te spinnen. Daar staan de met onduidelijke middelen, bijna allemaal uit Arabische landen, aangeschaft; de zelfgemaakte raketten vaak in drukbevolkte woonwijken, tussen schoolkinderen en hospitalen. Ook al geen veilige grens, dus. Over de Golan-hoogte, bezet gebied en de grens met Syrië, in een ernstige burgeroorlog gewikkeld, zou ik mij niet erg veilig voelen. Blijft over de West Bank en de grens met Jordanië. Laten we zeggen, zo veilig als mogelijk is...Nee, die tweestatenoplossing, hoewel een mooi concept en zeer nastrevenswaardig, zal er voorlopig wel niet komen. Wel jammer. Tussen haakjes: In het Parool een boeiend artikel van Jan Franke ( "De Hoop doet Leven", zo heette het museum in mijn vroegere woonplaats Overschie ) over de hulp van de EU, die politie van de Palestijnen met de rug op de arm aan het trainen is.
Het Parool maandag 11 april, pagina 10 Nieuws.
hagenaars

Re: De tweestatenoplossing is de beste.

Bericht door hagenaars »

Het ANP meldt het laatste nieuws in dit dossier: PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk houdt op 30 mei een vredesconferentie over het Midden-Oosten. Met het initiatief wil Parijs een oplossing voor het conflict in de regio bespoedigen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault verwacht vertegenwoordigers van rond de twintig landen in Parijs, meldde de krant Libération donderdag.
Volgens het plan van de Franse regering zal een eerste ontmoeting zonder de conflictpartijen duidelijk moeten maken hoe de Israëli's en Palestijnen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen. Parijs wil behalve de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties ook de Arabische landen op één lijn zien te krijgen.
Daarna komt dan de eigenlijke conferentie met vertegenwoordigers van Israel en de Palestijnen.

Ik blijf benieuwd...
Plaats reactie