Ontwikkelingen in Ierland.

hagenaars
Berichten: 335
Lid geworden op: zo 20 okt 2019, 16:33

Ontwikkelingen in Ierland.

Bericht door hagenaars »

Groot nieuws, de de links-nationalistische partij Sinn Féin heeft bij de verkiezingen in Ierland de meeste stemmen gekregen. De Ieren gingen dit weekend al naar de stembus, maar de definitieve uitslag volgde pas in de nacht van maandag op dinsdag. Sinn Féin heeft nu 37 van de 160 zetels in het Iers parlement. Maar ze is niet de grootste in het parlement.
Want een partij kan wel zetels winnen, maar als deze niet bezet kunnen worden, dan gaat de winst naar de verliezer.
De situatie toont verwantschap met de verkiezing van Trump, hij verliest de "popular vote" van Hilary Clinton, maar krijgt toch de meeste zetels.

Dus de meeste zetels in het parlement zijn voor de centrumrechtse partij Fianna Fáil(38). Dat komt omdat Sinn Féin in de kiesdistricten in Ierland minder kandidaten op de lijst had dan de andere grote partijen. Toch zal de uitslag voor Sinn Féin als een overwinning worden gezien: bij de verkiezingen in 2016 haalden ze 23 zetels in het Ierse parlement.
Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt, vooral ook omdat iets dergelijks zich ook elders in Europa kan voordoen. ( en door de geschiedenis van Sinn Féin natuurlijk.)
Plaats reactie