de Swaan en Scheffer.

hagenaars

de Swaan en Scheffer.

Bericht door hagenaars »

Beide hoogleraren en vrijdenkers zijn zeer geschikt voor de A.Constanse-lezing of de verkiezing tot vrijdenker van het jaar, ze schreven beide een meesterlijk boek waarin het vrijdenken centraal staat:

Auteur: Paul Scheffer
ISBN: 978 90 234 7635 1
Aantal pagina's: 304
Uitvoering: Gebonden
Uitgever: De Bezige Bij
NUR: 320
Prijs: €24,90

Alles doet mee aan de werkelijkheid

Paul Scheffer schetst het levensverhaal van zijn grootvader Herman Wolf, een in de jaren twintig en dertig bekende filosoof. Mede op basis van Wolfs niet eerder gepubliceerde correspondentie met Thomas Mann en Stefan Zweig ontstaat een indringend beeld van een generatie die wordt overvallen door de opkomst van Hitler. Herman Wolf is voorbestemd om zijn vader in de hoedenhandel op te volgen, maar droomt ondertussen van een leven als schrijver. Zijn levensmotto zal worden: ‘Alles doet mee aan de werkelijkheid’, en daarom zijn rationalisme en irrationalisme hem even lief. Hij verliest zich in de letteren en de wijsbegeerte, maar de buitenwereld dringt zich steeds meer op.

Abram de Swaan. 2014, Compartimenten van vernietiging. Over genocidale regimes en hun daders. Prometheus Bert Bakker Uit het Engels vertaald door Gertjan Wallinga en Abram de Swaan
Plaats reactie