De vrijdenker van het jaar. Aalt Dijkhuizen.

Plaats reactie
hagenaars

De vrijdenker van het jaar. Aalt Dijkhuizen.

Bericht door hagenaars »

Geld verdienen met het oplossen van het voedsel- en energieprobleem.

Het recht op voedsel staat in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens alleen in een bijzin, alsof het niet zo belangrijk is. Toch is het één van de belangrijkste rechten, want zonder eten en drinken ga je in korte tijd simpelweg dood.
Een term die in dit verband vaak valt is voedselzekerheid. Dat kun je als volgt omschrijven: “Ieder mens moet in staat zijn om voldoende voedsel van goede kwaliteit te eten (zelf produceren of kopen), zodat hij of zij goed gezond kan blijven.”
Wie niet in staat is om voldoende voedsel van goede kwaliteit te eten, lijdt honger. Landen met een situatie van chronische ondervoeding noemen we voedselonveilig. Wereldwijd sterven er elke dag opnieuw 24.000 mensen als gevolg van chronische en voortdurende ondervoeding. Elk jaar sterven er zo’n 7.000.000 kinderen aan ondervoeding; elke 3 à 4 seconden sterft er iemand in de wereld van de honger.
Tussen 750 miljoen en 1 miljard mensen leven in zodanige armoede dat ze niet in staat zijn voldoende voedsel te verkrijgen om in hun dagelijkse behoefte te voorzien. Deze stille catastrofe duurt voort, dag in dag uit .
54 landen zijn nu armer dan in 1990. In 34 landen is de levensverwachting achteruit gegaan. In 21 landen nam de honger toe, en in 14 landen steeg de kindersterfte. In 12 landen gaan vandaag minder kinderen naar de lagere school dan tien jaar geleden.

Megastallen worden door de politieke elite gehaat, volkomen ten onrechte. De politieke elite weet namelijk meestal geen oplossing en is dus tegen wat erg goed voor ons is, mits de evidente bezwaren worden weggenomen. Als een megastal goed wordt ingericht is hij een zegen voor de mensheid, een zegen voor mens en dier, oplossing voor het voedsel en energieprobleem, de voedselproductie wordt er namelijk sterk mee vergroot, dit geldt overigens ook voor kassen, zij nemen weinig ruimte in. Aalt Dijkhuizen legt het graag uit: overal op de wereld draait het om voedsel, agri en food. In China bijvoorbeeld heeft de regering een heldere doelstelling, meer voedsel, meer stallen en meer kassen. Hoe kun je anders de twintig miljoen inwoners van Peking goed en betaalbaar voedsel blijvend garanderen? In Bleiswijk, het praktijkcentrum van Wageningen kwam de burgemeester van die wereldstad gezellig even kijken hoe Nederland kan bijdragen aan de Chinese doelstelling die de productie van voedsel van tien (10) procent naar dertig (30) procent moet omhoog brengen, maar zonder gebruik te maken van meer ruimte. Intensieve landbouw en veeteelt.
Wat heeft Wageningen de wereld te bieden?
Wageningen wordt soms vergeten, de welvaart neemt wel toe maar drie grote thema´s zijn bepalend, namelijk water, voedsel en energie. Op twee terreinen zijn wij inmiddels wereldkampioen, ook in de ogen van de buitenwereld, maar het wordt veel te weinig uitgedragen. Als Wageningen zijn zin krijgt en de investeringen blijven stijgen dan kan het wereldvoedselprobleem in vijftien of twintig jaar worden opgelost. Een en ander zonder de beschikbare ruimte te vergroten. De oplossing een hogere productie per dier en per hectare. Meer megastallen, betere ook en veel meer kassen. Staatssecretaris Knapen van ontwikkelingssamenwerking moet nog meer een ambassadeur van ons land worden. Hij was in Quatar, een rijk olieland met een groot gebrek aan voedsel. De verbintenissen liggen voor de hand. Een echte vrijdenker, die Aalt...

bron FD 7 april.
Micheal R

Re: De vrijdenker van het jaar. Aalt Dijkhuizen.

Bericht door Micheal R »

Heeft Aalt Dijkhuizen aandelen gekocht op megastallen dan zou ik dat soort dingen ook zeggen.
hagenaars

Re: De vrijdenker van het jaar. Aalt Dijkhuizen.

Bericht door hagenaars »

Beste Michael,

Schrijf alsjeblieft wat vaker op deze site en misschien ook wat uitgebreider?

Mijn commentaar, als we het voedselprobleem inderdaad zouden kunnen oplossen door een massale investering in megastallen dan zou een Nobelprijs voor Wageningen mogelijk zijn en dat lijkt mij goed nieuws...
Plaats reactie