Persoonsgerichte verstoring en de wet

Plaats reactie
Target Individual
Berichten: 4
Lid geworden op: vr 12 feb 2021, 23:23

Persoonsgerichte verstoring en de wet

Bericht door Target Individual »

Persoonsgericht verstoren ongrondwettig

Het persoonsgericht verstoren van potentiële terrorismeverdachten in opdracht van de burgemeester is in strijd met de wet. Dat zegt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De dreiging van terrorisme betekent niet dat de overheid mag handelen in strijd met haar eigen wetten.’

Jan Brouwer, hoogleraar Openbare Orde en Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid, docent op de cursus Openbare Orde, Rampen en Noodbevoegdheden en spreker op het congres Radicalisering & Terrorisme.

Wapen tegen terrorisme

Persoonsgericht verstoren is een wapen in de strijd tegen terrorisme. Potentiële verdachten van terrorisme worden openlijk dag en nacht in de gaten gehouden. Het doel: een persoon onbruikbaar maken voor een eventueel terroristisch netwerk. Naar verluidt gaat het om een werkwijze die in Nederland gangbaar is en bij tientallen mensen wordt toegepast. De politie post voor hun woningen, belt regelmatig aan om te kijken of de persoon thuis is en volgt ze op straat. Bezoek wordt aangesproken en het is niet ondenkbaar dat buurtbewoners wordt gevraagd verdachte zaken rond de woning van de persoon te melden.

Wettelijke grondslag

Jan Brouwer heeft forse kritiek op het persoonsgericht verstoren, dat volgens hem een wettelijke grondslag ontbeert. Het is de burgemeester die verantwoordelijk is gemaakt voor het verstoren, met als argument dat mogelijke terroristen een gevaar voor de openbare orde zijn. Een ogenschijnlijke logische argumentatie, zegt Jan Brouwer, maar in werkelijkheid een juridische vondst die de overheid bevrijdt van de beperkingen van het strafrecht. ‘Het strafrecht is redelijk dichtgetimmerd. Het openbare orde-recht is juridisch gezien braakliggend terrein, dat er nu met de haren is bij gesleept. Ik vind dat dubieus.’

Voor meer info:

Bron : https://blog.sbo.nl/veiligheid/persoons ... ondwettig/
Laatst gewijzigd door Target Individual op wo 24 feb 2021, 15:19, 1 keer totaal gewijzigd.
hagenaars
Berichten: 321
Lid geworden op: zo 20 okt 2019, 16:33

Re: Persoonsgerichte verstoring en de wet

Bericht door hagenaars »

Wel nee! De Openbare Orde is een expliciete taak van een burgemeester. Met strafrecht heeft die taak slechts zijdelings van doen. De burgemeester heeft geen strafrecht taak. Strafrecht is een taak van Het O.M. .
Plaats reactie