Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

pvanlenth
Berichten: 32
Lid geworden op: zo 07 jul 2013, 10:58

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door pvanlenth »

Deze discussie is misschien alweer over, maar ik stap er toch even in, al lijkt het off-topic.

Ik heb me eigenlijk altijd enigszins verbaasd over het afgeven van bijv. de PVV op de kunsten. Die willen zij overheidssubsidies ontzeggen, niet zozeer vanuit een soort liberaal gedachtengoed, maar vooral omdat kunstenaars bij overgrote meerderheid hen niet welgezind (nietgezind?) zijn. Ik vind dat een vrij zwakke basis, want wat nu als ze hen juist wel welgezind zouden zijn? Dan zou het bezwaar niet gelden? Een meer principiële keuze tegen subsidie zou zijn dat het niet aan de overheid is om kunstenaars te steunen. Maar dat zou dan alleen maar een principiële keuze zijn als kunstenaars bij overgrote meerderheid een zekere politieke invulling aan hun kunstwerken geven. Dan zou het principe inhouden dat de overheid zulke politieke actie niet mag stimuleren met geld dat door allen bijeengebracht is. Immers, waarom zou een liberaal moeten meebetalen aan het kunstwerk van een socialist.

In vroegere tijden besteedden heersers juist wèl veel geld aan de kunst, maar dan alleen aan hen welgezinde kunstenaars. Maar dat waren dan ook heersers, al zeiden zij vaak dat zij het volk representeerden (denk bij dat laatste met name aan de USSR en China). Die heersers zagen het vooral als een manier van propaganda bedrijven. In een echte democratie gaan opponenten terecht niet akkoord met subsidiëring die door de zittende regering wordt bepaald.

Misschien moeten we toe naar een stelsel waar inderdaad kunstenaars niet langer van overheidswege worden gesubsidieerd. Maar ze zouden wel moeten kunnen worden gesubsidieerd door individuen en groepen, zoals in de VS allang de gewoonte is. En dan wel graag op belastingvrije voet. Dus aan kunstenaars gegeven opdrachten moeten belastingvrij blijven, zowel BTW-vrij als inkomstenbelastingvrij (voor de gever). Waarom? Omdat ook kunstenaars recht hebben op een normaal inkomen en omdat kunst ons leven feitelijk wèl verrijkt.
hagenaars

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door hagenaars »

Even, heel kort. Het lijkt alsof we praten over de ondersteuning met geld van individuen. Maar daar gaat het in het geheel niet om. Het gaat om de schouwburg, het orkest en het museum, alsmede de wetenschap. Cultuur in ruime zin. Die kunnen niet zonder structurele ondersteuning door de staat.
Frans van Dongen
Berichten: 342
Lid geworden op: zo 18 nov 2012, 21:09

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door Frans van Dongen »

Ik denk dat kunst en cultuur (net als wetenschap) niet buiten overheidssubsidies kunnen, maar excessen moeten wel bestreden worden. Je hoeft bijvoorbeeld geen geld uit te delen aan mensen die zichzelf kunstenaar noemen, niet werken en de hele dag bezig zijn met schilderen, boetseren en kantklossen.
hagenaars

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door hagenaars »

Zo is het maar net, dat doen we dan ook niet. Tenzij het gaat om de restauratie van oude, antieke kant...
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door David Bakker »

fred neerhoff schreef:Zonder morele verontwaardiging portretteert Bernien van Berkel in haar zojuist uitgekomen boek 'Tobie Goedewaagen (1895 - 1980). Een onverbeterlijke nationaal-socialist ' de NSB'er Tobie Goedewaagen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een royaal subsidiestelsel voor de kunsten introduceerde.

Dezelfde Goedewaagen nam als hoogste ambtenaar van het door de Duitse bezetter opgerichte Departement van Volksvoorlichting en Kunsten tevens het voortouw bij de gelijkschakeling van de Nederlandse Pers. Volgens hem betekende Persvrijheid "een opbouwende en geordende taak in onze gemeenschap, onder leiding van het hoogste gezag".

In haar boek stelt Bernien van Berkel: "Het is niet ondenkbaar dat zonder tussenkomst van het nationaal-socialistische beleid kunstenaars en kunsten in Nederland in maatschappelijke en economische betekenis tot op de dag van vandaag ondergewaardeerd zouden zijn."

Bron: NRC, Vrijdag 16 augustus 2013.

NB. Het collaborerende aspect van het door Goedewaagen geïntroduceerde subsidiesysteem voor de kunsten werd eerder beschreven door Adriaan Venema in zijn boek 'Schrijvers, uitgevers & hun collaboratie; Het systeem' (1988).
Ik heb het idee dat de pers nog steeds gelijkgeschakeld is. Denk wat dat betreft aan de eensgezindheid in de demonisering van Poetin. Maar dat zal wel een opbouwende taak t.b.v. onze gemeenschap zijn.

Voorts merk ik op dat er tijdens de bezetting meer mooie dingen tot stand zijn gekomen. Zo kenden wij in Nederland geen loonbelasting. De Duitsers voerden die in middels het Besluit op de Loonbelasting 1940. Dit besluit werd in 1964 vervangen door de huidige Wet op de loonbelasting 1964.
hagenaars

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door hagenaars »

De bezetter jatte fietsen, kunst en goud. Het was een armoedige tijd, geen pretje, wij werden ook nog gebombardeerd en raakten zo alles kwijt. Mijn vader werd bij een razia opgepakt*) en naar Halle aan de Saale overgeplaatst. De bevrijding was meer dan welkom.
*) Ben Sijes. De Arbeidsinzet. De gedwongen arbeid van Nederlandse arbeiders in Duitsland (1966)

Poetin gaf zojuist een persconferentie, hij denkt over twee jaar weer bovenjan te zijn. Het Westen heeft de ellende voor het Russiche volk veroorzaakt. Een looser. Ik begrijp niet dat hij zo populair is.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door fred neerhoff »

hagenaars schreef: Ik begrijp niet dat hij zo populair is.
Dat is wel duidelijk ja. Sterker nog, je wil het ook niet begrijpen!
hagenaars

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door hagenaars »

Ik leef mee met het arme Russische volk. Dat wordt door hun leider in het pak genaaid met ouderwetse KGB verhaaltjes.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door fred neerhoff »

hagenaars schreef:Ik leef mee met het arme Russische volk.
Wat een neerbuigend gekwezel!
hagenaars

Re: Subsidiesysteem voor de kunsten ingevoerd door NSB'er

Bericht door hagenaars »

Het subsidievraagstuk is toch interessant genoeg om nog even bij stil te staan. Toen door de economische crisis het echtpaar Kröller Müller in problemen kwam met hun landgoed en de kunstcollectie nam de regering een ferm beluit.
De verantwoordelijke ministerJan Rudolph Slotemaker de Bruïne schreef zelf de nota met daarin het vraagstuk. De familie wilde alles overdragen aan het Rijk en mevrouw Kröller Müller zou directeur worden van het Rijksmuseum. Het jachtslot zou dienen als onderkomen voor gasten van de Staat der Nederlanden. Een goeie deal dacht de regering. Hare majesteit nam symbolisch de schenking in 1935 in ontvangst. Jaren daarvoor nam de regering ook een besluit over slot Brederode, ons oudste monument. Zo vond Goedewagen de zaak na zijn aantreden als secretaris generaal. Tobie Goedewaagen (Amsterdam, 15 maart 1895 - 's-Gravenhage, 4 januari 1980) was een Nederlands filosoof, dichter en nationaal-socialistisch politicus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij van 1940 tot 1943 secretaris-generaal op het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, dat ingesteld was door de Duitse bezetter. In de oorlog kreeg Goedewaagen van zijn tegenstanders de scheldnaam 'Rotkar'. Hij voerde onder meer een censuur op cultuur in en drong kunstenaars en journalisten het lidmaatschap van de Kultuurkamer op, maar stimuleerde ook de Nederlandse kunst. Dit laatste beleid werd na de oorlog voortgezet. De conclusie is duidelijk al ruim voor de oorlog en ook nog daarna zag de regering de noodzaak van overheidssubsidies. Goedewagen was een schilderachtige figuur, hij paste op zijn manier op de winkel.
Plaats reactie