Poldermodel/Corporatisme

Plaats reactie
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Poldermodel/Corporatisme

Bericht door David Bakker »

Er zijn verkiezingen geweest voor de Tweede Kamer. Er komt een nieuw kabinet dat met nieuwe wetsvoorstellen doet, bijv. om het pensioenstelsel te wijzigen, waarvoor in principe een meerderheid is in het parlement. Vervolgens roepen sociale partners moord en brand en stellen dat ze plannen zullen blokkeren waarop het kabinet in overleg gaat met de sociale partners. Eigenlijk best gek. Waarom zou de politiek ook nog goedkeuring moeten krijgen van die sociale partners terwijl er een democratisch gekozen meerderheid in het parlement voor die plannen is? Klopt er iets niet of begrijp ik het niet?
hagenaars

Re: Poldermodel/Corporatisme

Bericht door hagenaars »

Uiteindelijk regeert de volkswil, maar er is geen eenduidig ´volk`, noch een eenduidige wil van datzelfde volk. Die komt namelijk door discussie en debat, de voors en de tegens tot stand. Zo gaat het hier al eeuwen. Het polderbestuur wil een weg aanleggen van a naar b. De boer is tegen, het doorkruist zijn land, hij heeft een belang. Drukt het bestuur dan door? Wel nee, er wordt gepraat, de weg wordt omgelegd en de boer is tevreden en het bestuur ook. Hun gezag wordt groter.
De vakbond houdt rekening met uw en mijn belang, de ondernemersvereniging idem dito voor weer een andere groep. Door samen te onderhandelen komt er een compromis tot stand, dAT MAAKT IEDEREEN GELUKKIG.
Leestip: Prof. dr. Piet de Rooy, Ons stipje op de waereldkaart, 2014, Amsterdam.Het verhaal wil dat de Nederlandse natie langs lijnen van geleidelijkheid en in vreedzaamheid tot stand in gekomen. Datzelfde verhaal wil dat Nederland nog altijd een oase van stabiliteit en redelijkheid is, en dat ook zal blijven.

In dit baanbrekende boek laat Piet de Rooy zien dat het in werkelijkheid heel anders is verlopen. Niet vreedzaamheid en geleidelijkheid, maar conflicten, strijd en toevalligheden hebben ons land gemaakt tot wat het is. Hij plaatst de totstandkoming van Nederland in het kader van de wereldgeschiedenis en laat zien dat de nationale ontwikkelingen niet zouden hebben plaatsgevonden zonder de grote bewegingen in de wereld: vaak dacht Nederland te bewegen, maar werd bewogen. Het was - en is - een stipje op de wereldkaart.
Plaats reactie