Antropocentrisme

David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: Antropocentrisme

Bericht door David Bakker »

fred neerhoff schreef:
David Bakker schreef:is er een verschil vanuit het oogpunt van deeltjesfysica tussen dode objecten en levende "objecten" qua karakteristieken van de deeltjes en de wijze waarop die deeltjes bewegen?
Nee, geen enkel verschil. Dood of levend, dezelfde fysica - inclusief de kwantumfysica - is erop van toepassing.
Maar dan zou je in theorie de bewegingen c.q. het gedrag van een levend "object" aan de hand van een wiskundig model moeten kunnen voorspellen. Ik zeg nadrukkelijk in theorie want de benodigde wiskunde lijkt me erg moeilijk.
hagenaars

Re: Antropocentrisme

Bericht door hagenaars »

Een van de dingen die je nu juist niet kan voorspellen is het gedrag van mensen. Een op het oog juiste voorspelling vernietigt zich zelf, omdat de voorspelling invloed heeft op het gedrag individuen.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Antropocentrisme

Bericht door fred neerhoff »

fred neerhoff schreef:De vrije wil is een illusie van het bewustzijn. Maar juist dit bewustzijn is nog slecht begrepen, ofschoon er wel theorieën over de werking ervan bestaan. Met name de (op de kwantum mechanica gebaseerde) theorie van Roger Penrose (een vooraanstaand mathematisch fysicus) lijkt veel belovend https://nl.wikipedia.org/wiki/Roger_Penrose , https://www.nrc.nl/nieuws/1994/12/15/qu ... 2-a1162429 en http://www.atheistischebeweging.nl/inde ... rticle/115
Naast de vraag naar de werking van het bewustzijn, is er nog de meer fundamentele vraag naar wat "leven" precies is, hoe het zich onderscheidt van dode materie en hoe je leven in dode materie "blaast"(Darwin) . https://www.nemokennislink.nl/kernwoord ... het-leven/

Daarbij gaat het er om wat de fysisch-chemische voorwaarden zijn opdat een bepaalde samenstelling van moleculen tot leven wordt gebracht (met de universeel geldige natuurweteen als uitgangspunt).

Wel schijnt het inmiddeels duidelijk te worden dat het geheim van leven niet zozeer gezocht moet worden in de informatie manipulatie (genetische code) binnen levende cellen, maar dat de (fyschisch-chemische) energie huishouding daarbinnen cruciaal is. Zie Nick Lane, "The Vital Question"( 2015).
hagenaars

Re: Antropocentrisme

Bericht door hagenaars »

Oude vragen en helaas geen echt nieuwe, betere antwoorden, de werking van het bewustzijn heeft wat zijn materiele kant betreft geen echte raadsels meer, maar daarmee is natuurlijk Mozart, Darwin noch Tolstoi en Sartre verklaard.

Dat geldt al evenzeer voor de vraag naar het ontstaan van leven. Biologisch en chemisch goed te verklaren, maar daarmee is het raadsel rond leven niet verklaard.
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Antropocentrisme

Bericht door fred neerhoff »

David Bakker schreef:Maar dan zou je in theorie de bewegingen c.q. het gedrag van een levend "object" aan de hand van een wiskundig model moeten kunnen voorspellen. Ik zeg nadrukkelijk in theorie want de benodigde wiskunde lijkt me erg moeilijk.
Dat is nog maar de vraag: zelfs niet-levende (dode), maar niet-lineaire dynamische, deterministische systemen hebben (wegens de beperkte nauwkeurigheid van de huidige computers) een fundamenteel begrensde voorspelbaarheidshorizon.

Bovendien leert de kwantummechanica dat de beweging van afzonderlijke elementaire deeltjes slechts met een (begrensde) mate van waarschijnlijkheid voorspeld kan worden.

Dan is er nog de kwestie van de beginwaarden: hoe die te formuleren en in rekening te brengen.

De menselijke intuïtie is niet toegerust om de feitelijkheid zoals die zich in de natuur manifesteert, te kunnen "navoelen". De consequentie voor de verdere evolutie van de mens zijn daardoor fundamenteel onzeker.

Wellicht kan de wiskunde hier weer uitkomst bieden (zoals dat ook het geval is in de kwantumtheorie), maar hoe? Zeg echter nooit nooit, want met het mogelijk ter beschikking komen van zogenaamde kwantum-computers zullen de meest onwaarschijnlijk gecompliceerde vraagstukken doorgerekend kunnen worden.
hagenaars

Re: Antropocentrisme

Bericht door hagenaars »

Ik wacht met spanning op de eerste door een computer gecomponeerde opera, ook het lezen van een goede historische verhandeling door een computer gemaakt, heeft mijn belangstelling. Haha.
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: Antropocentrisme

Bericht door David Bakker »

"Protagoras' stelling heeft nog altijd relevantie. Environmental Ethics was een krachtige poging
om de mensheid te bevrijden van de conceptuele scheiding tussen natuur en beschaving en
andere traditionele antropocentrische opvattingen. In hun politieke focus op wettelijke gelijkheid
en rechten van niet-menselijke natuur maakten milieufilosofen deze natuur echter wederom
onderhevig aan menselijke normen en waarden. De mens lijkt in dit opzicht geketend te zijn aan
zijn rol als 'maatstaf van alle dingen'. "


Dit komt uit een Bachelorscriptie Geschiedenis: https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/334956
hagenaars

Re: Antropocentrisme

Bericht door hagenaars »

Er moet altijd een onderscheid gemaakt blijven worden tussen verschillende concepten, de natuur of de cultuur. Mensen reageren zeker biologisch, maar gelukkig ook vanuit de beschaving...
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Antropocentrisme

Bericht door fred neerhoff »

Verder met antropocentrisme ( de mens staat centraal, de mens is de maat der dingen, de mens is de norm):

Niet slechts mensdieren hebben een moraal (“hoe het hoort”), maar alle andere diersoorten hebben die eveneens.

Kortweg kan zo’n soort-specifieke moraal begrepen worden als het soort-specifieke voorkeursgedrag waardoor de soort zich optimaal aanpast aan de omgeving.

Zo’n soort-specifieke moraal is in lijn met Darwin’s evolutie theorie : alles wat leeft staat in het teken van het ultieme belang van de overleving van de soort, ofwel de zelfverwerkelijking van de soort in kwestie.
hagenaars

Re: Antropocentrisme

Bericht door hagenaars »

Ik geloof niet dat het duidelijk genoeg is: waarom zouden dieren niet een soort moraal hebben? Het verschil met mensen is echter dat wij over die moraal kunnen reflecteren. Dat kunnen dieren niet of nauwelijks. Dat is het verschil waar het om gaat.

Maar er is natuurlijk meer wat ons onderscheid: oorlog voeren, doen dieren niet op de schaal van mensen. Dieren nemen ook geen soortgenoten gevangen. Maar ook genocide en staatsvorming komen in het dierenrijk niet voor.

Darwins schitterende theorie wordt daardoor niet aangetast.
Plaats reactie