De vraag van Tony Blair.

De vraag van Tony Blair.

Berichtdoor hagenaars » zo 25 okt 2015, 07:58

Tony Blair stelt een probleem aan de orde, het dilemma van de wereldvrede, namelijk ingrijpen of niet. Ik geef nu eerst het citaat en stel dan mijn antwoord op de vraag aan de orde.Blair zegt hierdoor deels verantwoordelijk te zijn voor de opkomst van IS. "Daar zit een kern van waarheid in", aldus de oud-premier. "Je kunt niet zeggen dat de mensen die in 2003 Saddam verwijderden niet gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de situatie in 2015. Maar het is ook belangrijk om te weten dat de Arabische lente die in 2011 begon ook zijn impact heeft op de situatie in Irak nu."

Blair onderstreepte dat nog steeds niet duidelijk is wat voor aanpak wel effectief is in dergelijke situaties. "We hebben troepen gestuurd naar Irak. We hebben een interventie zonder troepen geprobeerd in Libië en we hebben helemaal niet ingegrepen in Syrië, waar we alleen hebben geëist dat het regime zou vertrekken."

Door: ANP/NU.nl

Achteraf kun je zeker stellen dat de aanpak in Irak het meest effectief is geweest. In grote delen van dat land was het vrede, tot de Syrische ISIS zich meester maakte van de terechte frustratie van de Soennieten. Dat de aanpak in Libië niet erg effectief bleek, werd al snel duidelijk. De les is, een interventie vraagt om grondtroepen, dat betekent doden en gewonden ook in eigen kring. Wie wil er zijn zoon of dochter laten sterven voor wereldvrede?
hagenaars
 

Keer terug naar Politiek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron