Cultuurmarxisme. Een rechts mantra.

Re: Cultuurmarxisme. Een rechts mantra.

Berichtdoor hagenaars » wo 12 aug 2020, 00:08

Kijk heren, dit is een nutteloze discussie. Facisme slaat er op. Communisme ook en ontneemt de vrijheid.. Sociaal democratie wil (In termen van Joop Den Uyl drie vormen van gelijkheid, nm. inkomen, macht en opleiding.) Een citaat van de goeierd: " In de huidige economische orde staan werkgever en werknemer nog altijd tegenover elkaar. De één geeft. De ander kan nemen. Maar u weet zeker dat het zaliger is te geven dan te ontvangen. "
Dat was het voor vandaag.
hagenaars
 
Berichten: 276
Geregistreerd: zo 20 okt 2019, 15:33

Re: Cultuurmarxisme. Een rechts mantra.

Berichtdoor fred neerhoff » wo 12 aug 2020, 07:48

Een nutteloze discussie? En dat zeg jij? Iemand die er meerdere keren blijk van heeft gegeven helemaal niets te snappen van de ware aard van fascisme, socialisme en communisme? Man, je bent nooit verder gekomen dan het overschrijven van lijstjes die in burgerlijke milieus circuleren!
fred neerhoff
 
Berichten: 4142
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Cultuurmarxisme. Een rechts mantra.

Berichtdoor hagenaars » wo 14 okt 2020, 06:00

De ware aard, is dat de kwestie?
Het kapitaal wil rust en vrede en een goed belegde boterham natuurlijk. Prof. Paul Verhaege analyseert in zijn boek Identiteit +) het fenomeen kapitaal.
Uit kapitalisme is het fascisme echt niet voortgekomen. Mussolini, de bedenker was dan ook een geradicaliseerde socialist. En hij verheerlijkte het geweld. De dood aan de tegenstander. Dé karakteristiek van fascisme is geweld.

+)Identiteit, Amsterdam 2019 De Bezige Bij.

Paul Verhaeghe is klinisch psycholoog en psychoanalyticus. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Gent. Met Tussen hysterie en vrouw (1996) en Over normaliteit en andere afwijkingen (2002) won hij internationale erkenning. Maatschappelijke veranderingen hebben gezorgd voor een veranderd ik-gevoel. Paul Verhaeghe onderzoekt de effecten van dertig jaar neoliberalisme. Aandeelhouders belang.

Wie geen succes heeft zal ziek zijn. De dwang tot succes en geluk blijkt een keerzijde te hebben: het leidt tot verlies aan zelfbesef, tot desoriëntatie en vertwijfeling. Mensen zijn eenzamer dan ooit. De liefde is moeilijk te bereiken en betekenisvol leven is diepgaand problematisch.
Identiteit" van Paul Verhaeghe is een helder, overzichtelijk, origineel en boeiend geschreven boek. Het boek probeert een verbinding te leggen tussen hoe onze Identiteit in de laatste vier decennia is beïnvloed door het neoliberalisme. Zijn vergelijkingen zijn vaak erg logisch, plausibel en hij gebruikt interessante literatuur om zijn denkbeelden mee te vergelijken en te onderbouwen. Verhaeghe is Vlaming en dat is soms door zijn taaleigen wel hinderlijk merkbaar, een beetje redactie zou het boek hebben geholpen.
Wat soms ook wel jammer is, is dat zijn vergelijkingen met het sociaaldarwinisme doet denken dat deze stroming iets met de evolutieleer van Darwin te maken heeft. In tegendeel, in die zin heeft het meer te maken met het fascisme van Hitler dan met Darwin. Ook vind ik zijn kijk op de DSM-IV grappig en deze lijkt mij als leek wel juist.

De auteur vergelijkt neoliberalisme met manisch-depressiviteit. In “Identiteit” van Paul Verhaeghe wordt op een freudiaanse manier ingegaan op het onderwerp identiteit. Zoals bij alle boeken van dhr Verhaeghe is het op een begrijpbare manier geschreven. Tevens worden er in zijn boek ook andere boeken aangehaald welke een aanrader zijn om te lezen.

En over de ware aard van het communisme heb ik het later nog wel eens.
hagenaars
 
Berichten: 276
Geregistreerd: zo 20 okt 2019, 15:33

Vorige

Keer terug naar Politiek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron