Oude en nieuwe politiek. Stijgers en dalers.

Oude en nieuwe politiek. Stijgers en dalers.

Berichtdoor hagenaars » do 22 maart 2018, 06:17

Twee stijgers en twee dalers. De loze praatjes, knap toneelspel van Jesse Klaver werpt vruchten af. In het decadente Amsterdam, maar ook in Utrecht en ten plattelande. Ook de, vaak pragmatische, localo's deden het weer uitzonderlijk goed. Opmerkelijk wat er in Den Haag gebeurde...
De liberale en sociale VVD onder Rutte en Dijkhoff scoren matig, maar gegeven de vele schandalen, eigenlijk toch nog goed.
Het CDA onder leiding van de deftige, maar niet al te pientere burgemeesterszoon van Haersma Buma en het sterk verouderde PvdA laten veel zetels vallen, zij zijn de oude politiek. Maar dat geldt ook voor de oud burgemeester van D'66 Alexander Pechtold, dat als partij maar nauwelijks stand houdt.

Het is logisch, gegeven het bovenstaande dat de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Voor onze veiligheid, onder vuur ligt. We zullen kijken of ie stand houdt. Het kabinet kan overigens rustig voort...
hagenaars
 

Re: Oude en nieuwe politiek. Stijgers en dalers.

Berichtdoor hagenaars » za 31 maart 2018, 09:05

David Bakker haalt in een tweed een heleboel overhoop. Marxisten, communisten en stalinisten zijn drie verschillende, hoewel verwante richtingen. De stalinisten zijn bekend om hun dictatuur: voorbeelden naast Stalin zelf natuurlijk, het tweede decennium van Ceaușescu dat werd gekenmerkt door een alsmaar brutaler en repressiever regime – volgens sommigen het strengste stalinistische regime in het Sovjet-blok.In de DDR was grondwettelijk bepaald dat de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands SED, de communistische partij, de eigenlijke machthebbende was en niet de staatsorganen, zoals de regering. Oppositieleden werden door de Stasi gevolgd en vaak ook vervolgd.Toen Walter Ulbricht rond 1971 een iets onafhankelijker koers ging varen, kon die zonder moeite vervangen worden door Erich Honecker. Maar ook elders in de wereld deed het stalinisme opgang, zoals in Vietnam, China en Noord Korea. Zeker ook in het Midden Oosten was er Stalin's invloed o.a. in Syrië, Egypte en Irak De Arabische Socialistische Ba'ath-partij is een Syrische politieke partij met zowel nationalistische als socialistische kenmerken. Ba'ath betekent "opstanding" of "herrijzenis"
Het communisme was in West Europa voor en na de 2e Wereldoorlog overal actief. In Frankrijk, Nederland en vooral Italië. Het was een in oorsprong democratische beweging voor een socialistische staat, door partij, politiek en politieke strijd te verwerven. *)
Eigenlijk zijn communisten idealisten die zoeken naar aanhang en invloed.
Het marxisme is meer een levensbeschouwing, een ideologie en filosofie, Het marxisme is enerzijds een beschrijvende methode van de maatschappij en dan vooral de economie op basis van het historisch materialisme waarbij op dialectische wijze de klassenstrijd tussen de twee tegengestelde klassen van kapitaal en arbeid wordt benaderd.
Er valt natuurlijk meer over te zeggen, maar dit lijkt mij de hoofdzaak.

*) Een kanttekening. Paul de Groot was een stalinist. Saul (Paul) de Groot (Amsterdam, 19 juli 1899 - Bussum, 3 augustus 1986) was een Nederlandse politicus, die lange tijd partijleider was van de Communistische Partij van Nederland (CPN). Hij was tevens lid van de Tweede Kamer voor de CPN en hoofdredacteur van de partijkrant De Waarheid.
hagenaars
 

Re: Oude en nieuwe politiek. Stijgers en dalers.

Berichtdoor hagenaars » za 24 nov 2018, 07:46

Halsema, de burgemeester van de Hoofdstad moet nog leren op haar woorden te passen. Want Nederland is en blijft, dunkt mij, een gedecentraliseerde eenheidsstaat.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam gaat ervoor zorgen dat een boerkaverbod in de stad niet wordt gehandhaafd. Dat zei ze vrijdagavond tijdens een bijeenkomst over jeugd en veiligheid in het stadsdeel Slotervaart.
Halsema ging daar in gesprek met bewoners uit de wijk. "Laat ik één ding zeggen: de overheid is aan het praten over een boerkaverbod", stelde ze. "Amsterdam gaat daar geen gevolg aan geven." AT5/NU.nl/ANP
hagenaars
 
Berichten: 531
Geregistreerd: ma 16 apr 2018, 09:19

Re: Oude en nieuwe politiek. Stijgers en dalers.

Berichtdoor hagenaars » ma 26 nov 2018, 05:41

De Volkskrant (Een kut krant volgens Joop Visser, ik bedoel Jaap Fisher natuurlijk.) probeert het zaakje nog een beetje op te stoken, nu de Pietendiscussie te weinig kopij oplevert. Lullig...Bericht van ANP van gisteren. De Volkskrant is een katholieke krant, dat weet iedereen en katholieken gaan niet meer naar de kerk. Dus gaan ze stoken uit verveling, gisteren was het zondag, snap je?

Na Amsterdam geven ook Utrecht en Rotterdam de controle op het boerkaverbod geen prioriteit. Dat meldt de Volkskrant zondag.
Femke Halsema zei vrijdag het boerkaverbod niet te gaan handhaven. De Amsterdamse burgemeester wil de schaarse inzet van politie voor belangrijkere zaken gebruiken. Utrecht en Rotterdam zijn evenmin van plan de wet strikt te gaan naleven.
“We geven handhaving van deze wet niet de hoogste prioriteit”, aldus een woordvoerder van de gemeente Utrecht in de Volkskrant. Alleen als er sprake is van gevaar voor de openbare orde zal er in de stad worden opgetreden.

Rotterdam wil nog afwachten hoe minister Kajsa Ollongren, Binnenlandse Zaken, de wet gaat uitleggen. “Alle wetten die in Nederland gelden, gelden ook in Rotterdam. Maar ook bij ons zal het niet de hoogste prioriteit hebben. Het zal niet iets zijn waarvoor agenten speciaal de straat opgaan.”
hagenaars
 
Berichten: 531
Geregistreerd: ma 16 apr 2018, 09:19

Re: Oude en nieuwe politiek. Stijgers en dalers.

Berichtdoor hagenaars » wo 05 dec 2018, 05:02

Nu even aandacht voor de structuur van de Nederlandse politiek. Wat bedoel ik daarmee? Wel allereerst het ontbreken van eenheid over links,want in het toch al versnipperde veld van de Nederlandse politieke partijvorming is dat wel het eerste wat opvalt. Asscher slaagt er duidelijk niet in de oude positie van de grootste over links en daarmee de bindende factor van belang te zijn in die hoek. Dit is uiteraard electoraal een zegen voor rechts, want wat kan je beter wensen dan een verdeelde tegenstander...?
Maar kijken wij verder naar de rechtse hoek dan ontbreekt ook daar iets wat je duidelijke binding zou kunnen noemen. De nieuwkomer Forum voor Democratie, inhoudelijk een windbuil, naar mijn smaak althans; en dat dan ook nog onder leiding van een pianospelende omgevallen boekenkast, zal de eenheid die D66 achterliet natuurlijk niet vullen. De tweede viool wordt daar gespeeld door de opvolger van de afgevallen Pechtold, waarvan de naam mij zelfs even niet te binnen schiet.

En het blijft tobben met de VVD, kleine grootste aan de bal en Klaas Dijkhoff aan het roer, zeker als Mark Rutte straks aan zijn stutten moet trekken. Leuk landje ons kikkerlandje, ons stipje op de waereldkaart, zoals Piet de Rooy ons beschreef in zijn veelgelezen De politieke cultuur van modern Nederland +.

+) 2014. Onderzoek de natiestaat. Wereldbibliotheek Amsterdam. Het beschrijft met vaardige hand 'De politieke cultuur van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw.
hagenaars
 
Berichten: 531
Geregistreerd: ma 16 apr 2018, 09:19


Keer terug naar Politiek

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron