Israëlkritiek en antisemitisme.

hagenaars
Berichten: 365
Lid geworden op: zo 20 okt 2019, 16:33

Re: Israëlkritiek en antisemitisme.

Bericht door hagenaars »

Soms biedt een ingezonden brief meer diepgang en inzicht dan honderden artikelen. Zo ook in de NRC van heden 11 en 12 januari 2020. Daar schrijft ene Kees Blok een verweer tegen Segers en Voordewind beide kamerlid voor de ChristenUnie, die zich als vrienden van de Joodse staat profileren en daarbij kritiek op democratievijandige staten zoals Marokko en China niet schuwen.
Deze heer Blok neemt het op voor de Palestijn, met name de christen Palestijn. Pikant omdat beide Kamerledennadrukkelijk christen zijn...
Wat vindt Kees Blok (Vz. van Kairos Nederland.) nu van de Joodse staat? Europa heeft Israël opgericht en vormgegeven als schuldbekentenis voor de moord op zes miljoen joden. Het is nu aan het ontsporen...Israël onderdrukt de Palestijn. De ideeën van de onafhankelijkheidsverklaring van 1948 worden verkwanseld voor platte landroof. Anti-Joodse gevoelens worden misbruikt om nette mensen zoals de Kees te brandmerken.
Ik vermoed dat we met dit type discussie niet veel opschieten.


Kairos Palestine werd op 11 december 2009 in Bethlehem door een groep vooraanstaande Palestijnse christenen opgericht. Onder hen bevonden zich de voormalige Rooms-Katholieke patriarch Michel Sabbah, de Grieks Orthodoxe patriarch Atallah Hanna, de Anglicaanse theoloog Naim Ateek en de Evangelisch Lutherse theoloog Mitri Raheb. Zij publiceerden bij die gelegenheid het zogeheten Kairos document, een document waarin op geloofsgronden de bezetting door Israël van Palestijns gebied wordt afgewezen en kritiek wordt geleverd op de zogeheten Israëltheologie (Landtheologie) voor zover die argumenten levert waarmee deze bezetting wordt gerechtvaardigd. Coördinator van het initiatief is de Palestijnse christen Rifat Kassis, de speciale adviseur van de Secretaris-Generaal van de Wereldraad van Kerken voor het Midden-Oosten. Het document werd mede met steun van de Wereldraad van Kerken in kerken in heel de wereld verspreid. De naam Kairos herinnert aan het gelijknamige Griekse begrip, dat ernaar verwijst dat de tijd rijp is voor verandering en dat het tijdsbestek waarin er nu geleefd wordt, benut moet worden om die veranderingen door te zetten. Oorspronkelijk was Kairos de naam van de organisatie voor steun aan het Christelijk Instituut waarmee Beyers Naudé in 1963 de confrontatie aanging met de apartheid in Zuid-Afrika.
Plaats reactie