Pagina 1 van 20

de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: wo 05 dec 2018, 14:02
door fred neerhoff
In Frankrijk is het zichtbaar tot een uitbarsting gekomen, in Nederland legde Pim Fortuyn al de vinger op de zere plek.

Het wordt mensen steeds duidelijker dat zij de rekening gepresenteerd krijgen van het wanbestuur van de eigen politieke elite. Die 'elite' is op haar beurt volledig los gezongen van het gewone volk, draait weg van de werkelijkheid omdat zij te laf is om de waarheid te vertellen, en vertelt sprookjes over hun Europa, het milieu en hun mensenrechten, maar dumpt het armoede probleem intussen pal voor de voordeur van het volk.

Mensen krijgen langzamerhand in de gaten dat de zo luid bezongen liberalisatie een prijs heeft: grote bedrijven (lees: aandeelhouders) worden uit de wind gehouden terwijl het volk de prijs betaalt voor hun ongeremde expansie.

"De" economie loopt als een trein terwijl de lonen niet stijgen. En in plaats dat vakbonden krachtiger worden, schieten "populistische" politieke partijen in West-Europa als paddenstoelen uit de grond.

De verwarring is groot, maar als het volk eenmaal in de gaten krijgt wat de oorzaak hiervan is dan zal het uiteindelijk de strijd aanbinden met hun werkelijke vijand: de politieke klasse die alles wist of had moeten weten en moedwillig alles (immigratie van mensen uit feodale culturen, banken ruim baan geven alsook vrij verkeer van kapitaal, belang van aandeelhouders boven dat van het bedrijf stellen, massieve bezuinigingen op onderwijs en gezondheidszorg, diploma inflatie, enz enz) heeft laten gebeuren en het volk decennia lang een loer heeft gedraaid.

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: do 06 dec 2018, 12:04
door hagenaars
Je haalt een heleboel overhoop, ik zal proberen kort te reageren.

1. We leven in en periode van ongekende welvaart. We hebben een regering die steunt op een stevige coalitie, maar met een smalle basis. De oppositie bestaat, zoals ik elders op deze site aangaf, uit een sterk versnipperd veld.
2, De regering en de Kamer zijn helemaal niet laf en kijken zeker niet weg, alles wat jij te berde brengt wordt ook in de Kamer behandelt. Het publiek heeft er weinig belangstelling voor.
3.Is er grote armoede? De CBS spreekt andere taal en dat op grond van valide en betrouwbaar onderzoek. Welk wanbestuur heb je op het oog?, generalisaties spreken mij niet aan...
4. Lonen stijgen, maar het is natuurlijk 'rupsje nooit genoeg'. (Er zijn weinig werkzoekenden, helaas.)
5. Inderdaad vakbonden zijn uit de mode, populistisch gezwam wint veld. Heeft het een met het ander te maken?
6. In Frankrijk heerst een oproer, een verwend volk wordt door Macron in het gareel gebracht. Het gaat hem lukken, want er is geen alternatief.

Overigens, migratie is van alle tijden en valt niet of nauwelijks te stoppen, wen er maar aan. Ten slotte, je hebt gelijk het onderwijs zit in een dal...

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: do 06 dec 2018, 15:56
door fred neerhoff
Franse president Emanuelle Macron zwigt voor demonstranten ('gele hesjes') https://www.ad.nl/buitenland/macron-sme ... ~a35fde7d/

Ik ben benieuwd of de demonstranten doorzetten, en hem tot aftreden dwingen. Zijn neo-liberale EU-politiek is immers een ramp voor de EU-bevolking (niet voor de EU-multinationals).

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: do 06 dec 2018, 16:41
door David Bakker
In tekort schietende analyses wordt vaak gesproken over een "kloof" tussen politiek en volk. Ik vind dat een beetje verhullend taalgebruik. Alsof alles heel snel goed komt als de politici maar een beetje beter luisteren naar het volk. Ik zie liever antwoord op vragen als: Wie heeft feitelijk de macht, waar is deze macht op gebaseerd en hoe wordt die macht uitgeoefend. Het lijkt wel alsof men het eng vindt om over 'macht' te praten.

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: do 06 dec 2018, 20:35
door fred neerhoff
David Bakker schreef: Wie heeft feitelijk de macht, waar is deze macht op gebaseerd en hoe wordt die macht uitgeoefend. Het lijkt wel alsof men het eng vindt om over 'macht' te praten.
De feitelijke macht hebben de aandeelhouders van multinationals, en die macht is gebaseerd op het kapitaal dat zij bezitten. Machtsuitoefening wordt samen gereguleerd door regeringen (met hun parlementen) en vakbonden ( CAO's).

Regeringen (met hun parlementen) faciliteren de machtsuitoefening via wetgeving, heffen van belasting ter bekostiging van een leger (dat primair waakt over het bezit van kapitalisten) en politieapparaat, plus sociale voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs.

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: vr 07 dec 2018, 06:37
door hagenaars
Weer even heel kort:
1. De macht heeft de gekozen volksvertegenwoordiger en de regering die het vertrouwen heeft. Het is een heel slecht idee de straat aan de macht te helpen, al heeft natuurlijk zowel het gekozen parlement als de regering de taak rekening te houden met wat de bevolking vervolgens vindt.
2. Aandeelhouders hebben uitsluitend macht en invloed binnen de grenzen van de onderneming. En de onderneming dient zich te houden aan de wetten van het land...(We zijn trouwen inmiddels via onze pensioenfondsen bijna allemaal aandeelhouder. Leuk hè .)
3. ik heb nog nergens gehoord dat het volk of het electoraat tegen Europa is, behalve die kleine meerderheid in het V.K..

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: vr 07 dec 2018, 12:11
door fred neerhoff
Regeringen (met hun parlementen) zijn de spreekbuis van de machtsbalans tussen kapitaal en arbeid. Drie keer raden welk belang het meest gediend wordt.

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: vr 07 dec 2018, 14:04
door David Bakker
fred neerhoff schreef:Regeringen (met hun parlementen) zijn de spreekbuis van de machtsbalans tussen kapitaal en arbeid. Drie keer raden welk belang het meest gediend wordt.
Ik heb gelezen dat de mate van democratie binnen landen met kapitalistische systemen afhangt van de mate van georganiseerde arbeid: https://www.researchgate.net/publicatio ... _Democracy M.a.w. hoe minder macht vakbonden hebben hoe minder democratie. De vraag is dan: welke belangen dienen de partijen die zich "links" noemen maar geen banden hebben met de werkende massa c.q. vakbonden.

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: vr 07 dec 2018, 14:14
door David Bakker
hagenaars schreef:Weer even heel kort:
2. Aandeelhouders hebben uitsluitend macht en invloed binnen de grenzen van de onderneming. En de onderneming dient zich te houden aan de wetten van het land...(We zijn trouwen inmiddels via onze pensioenfondsen bijna allemaal aandeelhouder. Leuk hè .)
Ben je echt zo naïef? Discussie over dividendbelasting niet meegekregen? Wat dacht je van multinationals die dealtjes maken Financiën en daardoor veel minder winstbelasting betalen dan zij formeel op basis van door het parlement aangenomen belastingwetten verschuldigd zouden zijn?

Re: de kloof tussen volk en politieke klasse

Geplaatst: vr 07 dec 2018, 15:11
door fred neerhoff
David Bakker schreef:welke belangen dienen de partijen die zich "links" noemen maar geen banden hebben met de werkende massa c.q. vakbonden.
Dit regressieve "links" kijkt weg van het werkelijke machtsvraagstuk, en houdt zich bezig met zwarte Piet, en met milieu natuurlijk: de mensen mogen straks zelf de kosten betalen die de multinationals aan vervuiling veroorzaakt hebben!

En juist dat los gezongen zijn van het volk is precies de oorzaak van het democratisch tekort van een neo-liberale economie! Wat je ziet is dat 'populistische' politieke partijen, in plaats van onafhankelijke arbeidsorganisaties nu stem geven (en niet meer dan dat: het blijft roepen in de woestijn) aan het ongenoegen van de ongeorganiseerde minder bedeelden. Deze mensen - de meerderheid van de bevolking - zijn zich ten duidelijkste onvoldoende politiek bewust, en er is sprake van een zekere decadentie.

Iedereen doet het nu in zijn of haar uppie. Vrijheid heet dat, in plaats van vrijblijvendheid. En wie lacht er in zijn vuistje?