Armeense genocide

Plaats reactie
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Armeense genocide

Bericht door David Bakker »

Wat is het belang van de politieke erkenning van de Armeense genocide? Ik bespeur enige hypocrisie in het debat. Waarom moeten we in de politiek de Armeense genocide - die door niemand wordt betwist - van de daken schreeuwen terwijl we over onze systematische oorlogsmisdaden in Indonesië voornamelijk zwijgen. Zie: viewtopic.php?f=6&t=643&p=10020&hilit=e ... ota#p10020
hagenaars

Re: Armeense genocide

Bericht door hagenaars »

Dit verzwijgen door Turkije*) heeft ernstige gevolgen. Nederland ontkent de oorlogsmisdaden niet. (Het Rampokken werd zelfs vervolgd.)

*) Turkije ontkent, zoals we weten.

Vertrek zonder onderscheiding[bewerken]
De Nederlandse legerleiding achtte Raymond Westerling door de aanhoudende negatieve publiciteit over zijn optreden op Zuid-Celebes niet langer geschikt voor zijn taak als commandant. Op 16 november 1948 droeg Westerling het commando van zijn eenheid over aan luitenant-kolonel Van Beek, die de opdracht kreeg de Speciale Troepen om te vormen tot een eenheid geschikt voor de luchtlandingsacties op Djokja.
Hoewel Westerling verschillende malen werd voorgedragen voor een onderscheiding, werd hem die niet verleend. In augustus 1948 vroeg zijn toenmalige adjudant Henk Ulrici in een open brief aan prins Bernhard aandacht voor het feit dat Westerling nog altijd geen onderscheiding had ontvangen, terwijl hij "zo’n zeldzaam moedig, flink en knap commandant was". Bernhard informeerde nog dezelfde maand bij de legercommandant Simon Spoor of Westerling al dan niet een onderscheiding zou worden verleend. Generaal Spoor liet de prins weten dat hij zich zou inspannen voor een onderscheiding. Maar hier voelde men echter in Den Haag niets voor. Toen het vertrek van Westerling bij de Speciale Troepen al vast stond ondernam kolonel Reemer nog een laatste poging. Hij stelde voor om Westerling een Militaire Willemsorde te geven voor zijn werk op Sumatra, Celebes en Java. Ook Reemers verzoek werd afgewezen. Uiteindelijk kreeg Westerling op 14 januari 1949 bij zijn demobilisatie slechts een bijzondere tevredenheidsbetuiging.
Plaats reactie