Rule Brittania

Plaats reactie
hagenaars

Rule Brittania

Bericht door hagenaars »

De Britten laten zien hoe het hoort, een zuiver referendum, sportief gevoerd. Daar zou de wereld een voorbeeld aan kunnen nemen. Alle argumenten netjes op een rijtje, de voors en de tegens, de koningin vanaf Balmoral in een neutrale positie, hoewel haar belang natuurlijk ook op het spel stond...
Fatsoen, goede manieren zijn ook in de politiek essentieel, niet om de discussie te frustreren, met bv. de zinsnede "Ik ben beledigd" of " Niet de vuile was buitenhangen" maar frank en vrij de discussie aangaan.
Cameron in zijn speech die je ook wel de zucht van verlichting kan noemen refereerde er aan de Magna Garta.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Magna_Carta
Laatst gewijzigd door hagenaars op zo 21 sep 2014, 09:06, 2 keer totaal gewijzigd.
hagenaars

Re: Rule Brittania

Bericht door hagenaars »

Het zijn symbolen, zo´n verwijzing naar de ouderdom dat begrijp ik ook wel, maar het gaat om de inhoud, de centrale waarde van zo´n samenleving: het vrije woord, het openbaar debat etc...
hagenaars

Re: Rule Brittania

Bericht door hagenaars »

Als direct gevolg van dit zo voortreffelijk verlopen plebiciet onder de Schotten wordt er nu ook in mijn ochtendblad veel geschreven over directe volksraadpleging. Een paar uitgangspunten:
Meestal is een referendum overbodig, en als de politieke partijen hun werk goed doen dan komen de diepere wensen van de bevolking heel goed tot hun recht, maar soms is een volksraadpleging echt nodig. Daarom heeft Westminster er goed aan gedaan dit referendum te houden. Er komt er nog een aan. Want David Cammeron heeft er een beloofd, namelijk over de plaats van het Verenigd Koninkrijk in Europa. (Mischien kan de webmaster een linkje leggen naar ons draadje over Europa?)
Dan is er de opkomst en de stemverhouding als politieke randvoorwaarden bij een volksraadpleging, anders gezegd is een volksraadpleging geldig als de opkomst laag is? Moeilijk punt, we weten bv. dat een Amerikaanse president met minder dan vijftig procent wordt gekozen. Toch is zijn macht en wat belangrijker is, zijn gezag groot. Zijn wil is bovendien wet. Maar ook de Europese verkiezingen laten meestal lage opkomstcijfrs zien.
Dan is er de besluitvorming over een referendum, wie mag beslissen of er een referendum komt. In Groot Brittannië
is zulks duidelijk: Westminster beslist, maar de wil van de Schotten kon niet genegeerd worden. Een zo hoort het in een democratie: het volk beslist...
Ook de stemverhouding speelt een rol, kun je het de Schotten die "no" stemden aandoen, als er een nipte meerderheid voor "Yes" was geweest?
Interessante vragen.
Plaats reactie