Verbod motorclubs

Verbod motorclubs

Berichtdoor Pepe » di 20 mei 2014, 19:49

Van fundamentele ideologische strijd naar probleemmanagement.

Onlangs heeft justitie aangegeven nieuwe pogingen te ondernemen om motorclubs te gaan verbieden. In 2009 werd er een poging gedaan door het Openbaar Ministerie om een chapter (afdeling van de club) van de Hells Angels in Harlingen te doen sluiten omdat de vereniging een criminele organisatie zou zijn.
De aanklacht bleek tevergeefs, de Hoge Raad wees de aanklacht af wegens het feit dat het een fundamenteel burgerrecht is een vereniging op te richten en dat het criminele gedrag van een aantal leden niet de gehele vereniging kan worden aangerekend.

De burgemeester van Echt-Susteren Joss Hessels is degene die aan heeft gedrongen op de nieuwe pogingen om bepaalde lokale afdelingen van motorclubs te verbieden. De burgemeester neemt Duitsland hierbij als voorbeeld waar regelmatig lokale afdelingen van motorclubs gesloten worden wegens belastend materiaal jegens de afdelingen van de clubs.
De burgemeester drong aan op de nieuwe pogingen naar aanleiding van een aanslag in zijn gemeente die onlangs plaatsvond.
Daarbij ontplofte er een granaat bij het huis van een Bandidos-lid.

Bandidos is één van de grootste concurrenten van de Hells Angels. Met name in Scandinavië hebben er grote conflicten plaatsgevonden tussen deze twee motorclubs met dodelijke slachtoffers.

Motorclubs Nederland.
Naarmate de verschillende motorclubs toenemen in Nederland neemt de kritiek op deze clubs en de angst voor deze clubs ook steeds meer toe.
Waar voorheen de motorclub Hells Angels domineerde in Nederland vormen andere motorclubs als Satudarah, Bandidos en No Surrender langzamerhand de meerderheid.
De Hells Angels die sinds 1978 zich als vereniging in Nederland hebben gevestigd hebben momenteel 17 clubhuizen verspreid over Nederland, deze verscheidene clubhuizen worden chapters genoemd.
Satudarah is in 1990 opgericht door negen vrienden waarvan zeven van Molukse afkomst, de club is enorm gegroeid en heeft meer chapters (clubhuizen, afdelingen van de club) dan de Hells Angels, verspreid over Nederland.
Satudarah heeft momenteel 34 chapters.
No Surrender is sinds 2013 in Nederland te vinden en heeft op het moment 24 chapters.
Sinds 2014 heeft Bandidos, de grootste concurrent van de Hells Angels, zich gevestigd in Nederland. Momenteel hebben ze 2 chapters.
Ten slotte heb je nog overige motorclubs waarvan sommigen ‘supportgroups’ zijn van de vier bovengenoemde, meest bekende motorclubs.

Het is duidelijk dat er op politiek niveau momenteel gekeken wordt naar het oplossen van het geweld waarbij leden van populaire motorclubs bij betrokken zijn. De vraag die erop politiek niveau vooral plaatsvindt is de vraag of je een vereniging kan aanduiden als criminele organisatie wanneer een aantal leden van de vereniging veelal de fout ingaat.Wij hebben ons over het vraagstuk gebogen en konden ons het beste vinden in een vergelijking met een theorie van Willem Schinkel. De theorie is het beste aan te duiden met de term: Depolitisering.
Deze term houdt in dat de politiek zich reduceert tot probleemmanagement, waarmee de fundamentele ideologische strijd verdwijnt.
De politiek richt zich nu namelijk op het oplossen van deze gewelddadige incidenten door de verenigingen waar deze plegers of slachtoffers vandaan komen dan wel vermoedelijk vandaan komen, te verbieden. Zodoende constateren wij dat de politiek zich hier reduceert tot probleemmanagement en de fundamentele ideologie namelijk; het burgerrecht om een vereniging op te richten, uit het oog verliest.
Pepe
 
Berichten: 1
Geregistreerd: di 20 mei 2014, 19:47

Keer terug naar Actualiteit

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron