Revolutie, de Kaukasus.

Revolutie, de Kaukasus.

Berichtdoor hagenaars » wo 01 jan 2014, 14:21

Toen het grote Russische Tsarenrijk op een eind liep, waren er verschillende partijen die streden om de macht. Het was een immens groot rijk, wellicht het grootste rijk ooit. Honderden volkeren maakten er deel van uit. De aanval werd in elk geval vanuit Georgië ingezet door een plaatselijke leider,gesjeesde theologie student, die zich ook als zanger en dichter manifesteerde. Hij sloot zich uiteindelijk aan bij Vladimir Iljitsj Oeljanov, die later als Lenin wereldberoemd zou worden, deze organiseerde vanuit verschillende posities, o.a. in Zwitserland, Londen en St. Petersburg de versnelde ondergang van het wereldrijk. Omdat hij geld nodig had, werd die gesjeesde student aangetrokken, hij had zich namelijk nadat hij van het seminarium was verwijderd gespecialiseerd in roofovervallen op banken en geldtransporten. En hij was door zijn mededogenloosheid daarin heel goed. Soms wist hij niet aan een arrestatie te ontkomen, maar altijd slaagde hij er in weer uit de handen van de veiligheidsdiensten te ontsnappen. Hij steeg daardoor natuurlijk ook nog in aanzien. Later zou blijken dat zijn militaire en strategische inzichten zeer effectief waren. Hij kon met iedereen overweg, maar was daarbij niet te beroerd om zijn opdrachtgever te volgen in het toepassen van verraad, leugen en bedrog. Het doel heiligde voor hen alle middelen *)
De Kaukasus is nog altijd een onrustig gebied en ook het huidige wereldrijk Rusland ondervindt veel last van de plaatselijke bommengooiers. Ze zullen zeker proberen door terreur, het theater van de angst **) de machtige positie van het huidige regiem te ondermijnen. Grenzend aan Turkije en Armenië ligt daar een op zich immens gebied, opgedeeld in Georgië, Dagestan, Tsjetsjenië, Ossetië, Tserkessië en Balkarië. De Noord Kaukasus. Het plan om juist in dit gebied een wereldcircus, de Olympische spelen te organisren is een sterk staaltje van Poetin. Maar of het veilig genoeg is, ik heb mijn twijfel. Interessant experiment.
Vladimir Poetin probeert het geheel tot een succes voor zijn regiem te maken en hij kent als voormalig veiligheidsman natuurlijk zijn tegenstander. Ook het I.O.C. draagt een grote verantwoordelijkheid. Laten we hopen dat het allemaal goed gaat en dat bezoekers en spelers veilig weer terugkeren naar hun hoofdsteden. Het gebied zal meer dan twee maanden een speciale uitzonderingsstatus hebben, veel mensen worden op voorhand gearresteerd. Een spannend avontuur. Gewijd aan de wereldvrede en de Olympische gedachte.
Hubert Smeets geeft in NRC handelsblad een gedegen analyse, onder de kop " Politieke nerveusiteit na aanslagen in Volvograd, vreemdelingenhaat laait op. Rusland Aanslagen in Volvograd laten zien dat president Poetin er niet in slaagt geweld in de Kaukasus te stoppen."

*) Simon Jonathan Sebag Montefiore. Stalins jeugdjaren. Van rebel tot rode tsaar .
**) Beatrice de Graaf. Theater van de angst.
Bron: NRC Handelsblad dinsdag 31 december pagina 5.
hagenaars
 

Keer terug naar Actualiteit

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron