Herrie in Minneapolis.

Nieuw licht op Emanuel Kant.

Berichtdoor fred neerhoff » vr 26 jun 2020, 15:24

Bij nadere bestudering van de geschriften van de vermaarde filosoof Emanuel Kant (1724-1804) is gebleken dat Kant als grondlegger van het Europese racisme kan worden beschouwd.

Op hetzelfde moment dat hij zijn theorie over een universele moraal ontwikkelde, deelde hij de mensheid op in 4 rassen. Het witte ras was in zijn ogen superieur. Indianen waren volgens Kant inferieur, gevolgd door zwarten die volgens hem nog als slaaf konden dienen, terwijl de inwoners van India volgens Kant niet abstract konden denken.

Het staat nu dus vast dat Kant’s ‘universalisme’ uitsluitend betrekking had op het witte ras. Pas tegen het einde van zijn leven verliet hij zijn racistische theorie. https://drimble.nl/buitenlands-nieuws/6 ... -kant.html
fred neerhoff
 
Berichten: 4090
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Herrie in Minneapolis.

Berichtdoor hagenaars » za 27 jun 2020, 06:13

Nu moet ik dus Kant opnieuw gaan lezen. Hij was eeen huismus met een zeer beperkte skoop . Een middagwandelingetje was het enige dat hij zich veroorloofde. Of hij de bron was van de sinds de achtiende eeuw wijd verbreide zeer beperkte visie op andere dan europese deelnemers aan de beschaving? Ik zoek het op.
hagenaars
 
Berichten: 232
Geregistreerd: zo 20 okt 2019, 15:33

Re: Herrie in Minneapolis.

Berichtdoor fred neerhoff » wo 01 jul 2020, 08:56

Excuses voor het (slavernij) verleden lijkt mij niet op zijn plaats.

Jij bent immers niet zelf verantwoordelijk voor dat verleden. Wel dien je je op de hoogte stellen van dat verleden, en begrip proberen op te brengen voor de vernietigende kracht, inherent aan de mensheid en de dierenwereld in het algemeen.

Bijvoorbeeld: je kan niet de schuld op je nemen voor het feit dat Einstein de grondlegger is van de atoombommen die later op Hiroshima en Nagasaki zijn gegooid.

Eigenlijk is het eenvoudig: met de uitvinding van de bijl heb je de mogelijkheid geschapen om je vijand te onthoofden. Daarom dien je niet de cultuur die de bijl heeft uitgevonden ‘schuldig’ te verklaren aan het bloed vloeien.

Er bestaat niet zoiets als een universeel ‘goed’ of ‘slecht’. Het christendom denkt daar anders over.
fred neerhoff
 
Berichten: 4090
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Herrie in Minneapolis.

Berichtdoor hagenaars » vr 03 jul 2020, 22:56

Het heeft geen enkele zin een deel van de geschiedenis uit de contaxt te halen en daar na een eeuw excuus voor te maken. Wel is het nutig en noodzakelijk de geschiedenis te bestuderen.
hagenaars
 
Berichten: 232
Geregistreerd: zo 20 okt 2019, 15:33

Vorige

Keer terug naar Actualiteit

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten