Is dit een tijd van grote veranderingen?

Is dit een tijd van grote veranderingen?

Berichtdoor hagenaars » ma 20 jan 2014, 04:04

Is dit een tijd van grote veranderingen?
Ik denk het wel, het lijkt erop. Ik noem er straks vijf. Na het kabinet Kok, het eerste seculiere in ons landje zijn we een beetje een ingeslapen en saai landje geworden. Balkenende tijd. Alles bleef bij het oude, je werd slapende rijk. Ideologisch riep de laatste CDA premier wel eens wat, maar het bleef bij oppervlakkig gezeur. U weet wel, de VOC mentaliteit. Terwijl de premier naast zijn bed Etzioni *) had liggen. De boodschap: We horen te leven in een harmonische wereld, communitarisme. De gemeenschap als ideaal.
Intussen gingen de bankiers steeds meer ons geld verkwisten, werden er steeds meer mensen werkloos. Raakte de Europese eenheid zwaar besmet en begon het aardgas, waar we als natie slapend rijk van werden, een beetje op te raken. Nu blijkt de bodem ook nog in beweging te raken. Een fraai symbool, als het niet zo treurig was...
Na een economische crisis hebben we nu weer een seculier kabinet, is een CDA premier ondenkbaar geworden en is het debat over zelfdoding, maar een beetje geholpen door de dokter, weer volop in een religieus vaarwater gekomen. Tijd voor den vrijdenker om uit de middagdut te ontwaken.
Ik noem ze in volgorde van belangrijkheid.
Eerst de dreiging van een uittreden van Het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Het zal duidelijk zijn dat zo´n stap pas echt de ondergang van het verenigd Europa inluidt. En dan? De kleine natiestaat is onbruikbaar geworden. Grote centraal geleide blokken maken straks mondiaal de dienst uit. Wij in Europa zullen met onze losse natiestaten aan willekeur en armoede overgeleverd zijn.
Dan is er het verdwijnen van de vakorganisaties, zoals ik ze gemakshalve maar even noem. Kleine zelfstandigen, werklozen en deeltijdwerkers sluiten zich natuurlijk niet aan bij een vakbond. Waarom zouden ze? Zij zijn afhankelijk van tarieven en niet van lonen. Loon afhankelijke mensen zullen steeds meer een minderheid worden.
Corruptie en meer algemeen nihilisme en cynisme wordt, nee is ons welgekozen voorland. Laten we niet net doen of we het niet weten of willen zien. De kluit belazeren is de norm geworden. En als je de overheid kunt foppen en geld afhandig maken dan moet je dat gewoon doen. Groningers geven het voorbeeld, dit in het eigen land, maar wereldwijd is bv. de Arabische Lente één grote poppenkast gebleken. Wijkbewoners vergassen? Zoals in Damascus het geval bleek, ach, dat moet wel kunnen. De internationale vergadertafel staat reeds klaar. Wij doen niet moeilijk...
Wetenschap als enige bron van waarheid staat ter discussie. Je kunt immers ook een politieke oplossing bedenken. Een bedrijf inschakelen, of een of ander kletsverhaal bedenken? Rozanne Herzberger*) geeft een prachtig voorbeeld, ze staat ´s morgens onder de douche kijkt naar het etiket van haar shampoo en stelt vast dat op zo´n etiket uitsluitend kletsverhalen prijken. Vermomd als ' wetenschap', maar uitsluitend bedoeld om ons de consument in de maling te nemen.
Ten slotte, openlijk praten over oorlog, dreigen met geweld als oplossing of kiezen voor streng optreden, zoals we onlangs zagen, dit onder leiding van onze minister van Justitie. Vechten, niet meer praten of overtuigen, zoals in een democratie gebruikelijk was.
Grote veranderingen, wat u zegt.


*)http://nl.wikipedia.org/wiki/Amitai_Etzioni

*)http://cult.thepostonline.nl/2013/01/10/de-oorlogskinderen-thierry-baudet-en-rosanne-hertzberger/
hagenaars
 

Keer terug naar Ethische kwesties

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron