Een boeiende geschiedenis.

Een boeiende geschiedenis.

Berichtdoor hagenaars » zo 23 jun 2019, 06:30

Femke Deen schreef een prachtig, erg spannend boek over een zwarte kant van onze vaderlandse geschiedenis. Het verhaal van de tweede vrouw van Willem van Oranje, Anna van Saksen 1). Anna was een (hoge) adellijke dame, die twee of drie dynastieën verbond en in het huwelijk trad met de Prins van Oranje, die later onze "vader des vaderlands" werd.
De auteur slaagt volkomen in haar opzet de ontwikkeling te schetsen van een vrijgevochten dochter van de regerend keurvorst, die na het overlijden van haar vader sterk in aanzien en vrijheid gedaald is, maar door het huwelijk met de prins van Oranje als prinses hof houdt in Breda 2) waar zij met haar charmante, maar politiek zeer actieve echtgenoot een gelukkige tijd heeft, al was haar religie, zij bleef luthers, vanaf het begin van de verloving een groot probleem.
Zij komt pas echt in de problemen als het echtpaar moet vluchten naar Dillenburg en zij, dan nog samen met haar echtgenoot, opnieuw in een afhankelijke positie geraakt, nu bedelend bij de gierige Nassau 's. Onze Willem 3), de zwijger, gaat haar verstoten, hij wil 'van haar af ', zoals zoiets tegenwoordig heet...En dat blijkt uit de door de auteur minutieus nageplozen en uiterst boeiende correspondentie.
De psychologie van deze vrouw, belezen en intellectueel, ontwikkelt zich tot, uiteindelijk, een troosteloze nagenoeg eenzame opsluiting en dat alles in de schaduw van de bekende godsdiensttwisten, welke in de Unie van Utrecht(1579), de Augsburgse religievrede (1555) en de Gentse pacificatie (1576) vast liggen.

Aan de geïnteresseerde vrijdenker wordt aan de hand van haar geschiedenis geen detail onthouden. Haar weigering te biechten, de scheldpartijen tegen geestelijken, het gebruik van 'de calvinisten' , de hugenoten 4) etc. etc.

1. Anna van Saksen was de tweede echtgenote van Willem van Oranje. ( bron Wikipedia.)
Geboren: 23 december 1544, Dresden, Duitsland
Overleden: 18 december 1577, Dresden, Duitsland
Echtgenoot: Willem van Oranje (geh. 1561–1571)
Begraven: Dom van Meißen, Meißen, Duitsland
Kinderen: Maurits van Oranje, Emilia van Nassau, Anna van Nassau, Maurits van Nassau
Ouders: Maurits van Saksen, Agnes van Hessen.

2) De hertog van Brabant verkocht Breda in 1353 aan de Hollandse edelman Jan II van Polanen, Heer van Breda, die de burcht versterkte met een gracht en vier hoektorens. Het zo ontstane kasteel werd in de verdedigingswerken van Breda ingepast. De laatste telg van het geslacht Van Polanen, zijn kleindochter Johanna van Polanen, trouwde in 1403 met de Duitse edelman Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg, waardoor Breda incluis het kasteel in handen van deze voorname familie kwam. Dit huwelijk vormt het begin van de band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau.

3) Willem (slot Dillenburg, 24 april 1533 – Delft, 10 juli 1584), prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, beter bekend als Willem van Oranje of onder zijn bijnaam Willem de Zwijger en in Nederland vaak Vader des vaderlands genoemd, was aanvankelijk stadhouder (plaatsvervanger) voor de regerend heer der Nederlanden. Hij begon zijn loopbaan in dienst van de Rooms-Duitse keizer Karel V. Meningsverschillen met Karels opvolger Filips leidden uiteindelijk tot de Tachtigjarige Oorlog.
Deze oorlog had als eindresultaat dat de Noordelijke Nederlanden in 1648, bij de Vrede van Münster, internationaal erkend werden als onafhankelijke staat. In kronieken, brieven en documenten uit de 16e eeuw wordt soms gesproken over 'de Opstand'. Ook in de hedendaagse literatuur wordt het begin van de Tachtigjarige Oorlog veelal weer aangeduid met 'de (Nederlandse) Opstand'.

4) Hugenoten (Frans huguenots) is de benaming die in de 16e, 17e en 18e eeuw in Frankrijk werd gegeven aan protestanten. ) Het betekent "tuig van de richel" of zoiets...Het werd uiteraard een geuzennaam.

http://www.femkedeen.nl/about/
hagenaars
 

Keer terug naar Schone Kunsten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron