Identiteit; de kwestie Macedonië.

Identiteit; de kwestie Macedonië.

Berichtdoor hagenaars » zo 03 jun 2018, 03:39

In de boezem van de E.U. rust nog een vuiltje, namelijk de kwestie Macedonië.
In Macedonië zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen het voornemen van de regering om de naam van het land te veranderen.

Voornamelijk aanhangers van oppositiepartij VMRO-DPMNE kwamen bijeen voor het regeringsgebouw in hoofdstad Skopje, waar ze tot diep in de nacht onder meer zwaaiden met de nationale vlag. Ze eisen vervroegde verkiezingen.
Premier Zoran Zaev wil de economie uit het slop trekken en maakt zich hard voor toetreding tot de EU en NAVO. Met name Griekenland heeft dat tot nu toe tegengewerkt. De buurlanden liggen zijn in conflict sinds Macedonië zich in 1991 afscheidde van Joegoslavië, omdat Griekenland een eigen regio heeft die ook Macedonië heet.
Zaev is in onderhandeling met Griekenland over de namenkwestie. Hij liet weten dat de Macedoniërs zich nog dit jaar in een referendum mogen uitspreken over de mogelijke naamswijziging van hun land. VMRO-DPMNE, dat tot 2016 het land tien jaar leidde, is fel gekant tegen naamsverandering.
Macedonië werd in 1993 lid van de Verenigde Naties, onder voorwaarde dat het officieel 'voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië' zou heten. De huidige naam van het land is formeel de 'Republiek Macedonië'. Het land is momenteel kandidaat-lid van de Europese Unie en heeft lidmaatschap aangevraagd voor de NAVO.
Bron: ANP.
hagenaars
 

Re: Identiteit; de kwestie Macedonië.

Berichtdoor hagenaars » ma 18 jun 2018, 04:37

Op de T.V. de beide regeringsleiders van Griekenland en Macedonië, hand in hand, de zaak is geklaard. De nieuwe republiek kan toetreden tot de Unie. Europa groeit territoriaal, nu nog de vorming van verdere eenheid,,,
hagenaars
 


Keer terug naar Europa

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron