Maar in Italië blijft (vrees ik) steun voor Europa uit.

Maar in Italië blijft (vrees ik) steun voor Europa uit.

Berichtdoor hagenaars » ma 05 maart 2018, 05:17

Kijk maar...

Vijfsterrenbeweging lijkt Italiaanse verkiezingen te winnen


Gepubliceerd: 04 maart 2018 23:55
Laatste update: 05 maart 2018 00:29


De Vijfsterrenbeweging lijkt de grootste partij van het Italië te gaan worden. De protestpartij van Luigi Di Maio zou kunnen rekenen op tussen de 29,5 en 32,5 procent van de stemmen.

De verkiezingen leveren volgens exitpolls van Sky Italia vermoedelijk geen duidelijke winnaar op, waardoor er een coalitie gemaakt moet worden. De zender LA7 TV zegt dat de uitslag binnen is en dat de Vijfsterrenbeweging 33,1 procent van de stemmen heeft gekregen.
Di Maio heeft kort na de het bekendmaken van de eerste uitslagen gezegd dat zijn partij het fundament van de regering wil worden. De nummer twee van de partij, Alessandro di Battista, zei dat alle gesprekken over een regering bij de Vijfsterrenbeweging moeten beginnen.
Resultaten
Forza Italia van ex-premier Silvio Berlusconi heeft 14,1 procent van de stemmen gekregen . De rechts-populistische Lega van bondgenoot Matteo Salvini heeft 17,1 procent van de stemmen. De coalitie van onder andere die rechtse partijen zou tussen de 33 en 36 procent van de stemmen hebben gekregen, volgens LA7 TV.
De centrumlinkse alliantie onder leiding van de Democratische Partij (PD) van huidig premier Paolo Gentiloni zou kunnen rekenen op 25 tot 28 procent van de stemmen. Gentiloni heeft al aangegeven bereid te zijn de oppositie in te gaan als de exitpolls kloppen.
Om een meerderheid in het parlement te verkrijgen heeft een blok zo'n 40 procent van de stemmen nodig. Als de exitpolls kloppen, lijkt dat geen partij of samenwerkingsverband te gaan lukken.
Door: ANP/Reuters/NU.nl


We zullen zien hoe dat politiek proces verder gaat.
hagenaars
 

Re: Maar in Italië blijft (vrees ik) steun voor Europa uit.

Berichtdoor hagenaars » za 19 mei 2018, 09:41

Het wordt allengs duidelijker, Italië krijgt een Utopisch gezwel als regering. Dat wordt bikkelen voor Europa. De lonen omhoog, belasting omlaag, pensioenleeftijd ook omlaag en Europa kan de pot op. En oh ja, een basisinkomen voor iedereen.
hagenaars
 

Re: Maar in Italië blijft (vrees ik) steun voor Europa uit.

Berichtdoor hagenaars » ma 28 mei 2018, 05:20

Het gevaar lijkt geweken, hoera!

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft geweigerd in te stemmen met de benoeming van een eurosceptische kandidaat-minister van Economische Zaken. Volgens Matterella zorgde de kandidatuur van de 81-jarige Paolo Savona voor een mogelijke uittreding uit de euro. Dat zei de president tijdens een televisie-uitzending.
De volgende stap van de Matterella is waarschijnlijk de vorming van een zakenkabinet onder leiding van een technocraat. De president heeft maandag een ontmoeting met Carlo Cottarelli, een voormalig hoge functionaris bij het International Monetair Fonds (IMF).
“Wanneer we nog in een democratie leven dan is er maar één optie: laat de Italianen beslissen”.
Ook de leider van de Vijfsterrenbeweging Luigi Di Maio reageerde verontwaardigd. In een livegestreamde Facebookvideo noemde hij de weigering van Mattarella “onacceptabel”. Di Maio vroeg zich af wat het nut is van stemmen wanneer kredietbeoordelaars de toekomst van het land bepalen.
hagenaars
 


Keer terug naar Europa

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron