Is de PvdA conservatief, behoudend?

hagenaars

Is de PvdA conservatief, behoudend?

Bericht door hagenaars »

De PvdA heeft het moeilijk, niet meer dan tien tot vijftien procent stemmers is de eertijds grootste partij, met meer dan 50 zetels in de Kamer of ruim vijf en dertig procent, nog maar trouw gebleven. De partij heeft grote en lastige concurrenten, zoals D66, de S.P. en de PVV. Volkse bewegingen, modern, demagogisch en met programmapunten die de mensen naar de mond praten, dus populistische argumenten. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar vooral een Europees fenomeen. Wouter Bos formuleerde het ooit als: "de PvdA is een sleets merk". Jargon van de marketing, maar beslist niet onjuist.
Nu probeert Agnes Jongerius het maar eens over een andere, conservatieve boeg te gooien. Zij verzet zich tegen het komende verdrag met de Verenigde Staten, het TTIP *). Zij zit, oud vakbondsvrouw in de sociaal democratische fractie in het Europarlement. Dit parlement moet ooit het nieuwe verdrag onderteken. Onze landelijke fracties komen er formeel niet aan te pas. Dat geeft frustratie, dat spreekt. De 2e Kamer nam al een motie aan om hierover bij Lilianne Ploumen, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te klagen. Dus Agnes loopt niet alleen haar partijgenoot Frans Timmermans voor de voeten, maar ook haar Nederlandse partijgenoot de ijverige minister. Dit wordt een beetje een zooitje.
Wat zijn de argumenten? De minister stelt: "'De combinatie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking biedt de kans om te moderniseren. Onze zorg voor de allerarmsten en de aandacht voor onze handelsbelangen onderstrepen de internationale blik van dit kabinet." Zij werkt met kracht aan het komende verdrag, waarin nog heel wat specifieke Nederlandse belangen moet worden ingebracht. Alle argumenten tegen brengen Agnes tot een afwijzing. Het verdrag zou er niet moeten komen want is schadelijk voor Nederland, de werkgelegenheid en de bestaande sociale verhoudingen. Formeel heeft de partij die Agnes vertegenwoordigt nog niet gekozen, maar de argumenten stapelen zich op. Het gaat om een lange lijst met bezwaren die alle zonder uitzondering van conservatieve aard zijn. De positie van de Nederlandse werkende bevolking komt in gevaar. De Amerikanen zijn veel slechter af dan de Nederlanders en het verdrag zal naar haar oordeel geen zegen maar slechts armoede brengen. Ze heeft natuurlijk wel een punt, De mondiale ontwikkeling maakt onze beschermconstructies obsoleet, ouderwets. We moeten vooruit met onze handel en economie en ruimen dus allerlei beschermingen op. Zeker. dat is progressief en stuit op vele bezwaren van belanghebbenden. De PvdA is een conservatief en klein minderheidspartijtje geworden. Met Agnes en haar benadering van de problemen komen we als land en als Europa niet verder. Populisme helpt ons niet. Zeker Europa heeft genoeg problemen die om een oplossing vragen, het komende verdrag biedt daarvoor moderne mogelijkheden...

Bron: NRC Handelsblad pagina 16 Economie op donderdag 2 april bespreekt het het Trans-Atlantische Vrijhandels- en Investeringsverdrag (Engels: Transatlantic Trade and Investment Partnership , TTIP) en doet dat onder de kop Europa heeft al genoeg problemen. Een quote van Agnes in een interview. Het gaat hier om een vrijhandelsverdrag. Maar het is nog maar een voorgesteld vrijhandelsverdrag, waar Europa en de Verenigde Staten terecht veel van verwachten.
Plaats reactie