Politieke Unie gewenst

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor hagenaars » vr 18 okt 2013, 20:45

Over Europa, de toekomst van het werelddeel.
hagenaars
 

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor hagenaars » wo 20 nov 2013, 07:04

Laten we de discussie verbreden, ik ben bv. een groot voorstander van decentralisatie, met andere woorden, ik ben graag baas in eigen huis. Ik houd van bewonersorganisaties, gemeenten, vooral de kleine en niet van grote centraal geleide club´s. De RABO bank is een goed voorbeeld, toevallig in de publiciteit. Er was een centralisatie aan de gang, maar de lokale afdelingen winnen nu het pleit. In de centrale te Utrecht was men meer bezig met wielrennen en niet met integere bankzaken.
We kennen de feiten. Medewerkers gingen op hun eigen houtje centjes verdienen, ook nog in de duur betaalde baas z´n tijd. En tegen het belang van die baas in...Maar de centrale deed niets...
Nu naar mijn voorbeeld, Europa. Europa, dus Brussel, is een vorm van centralisatie, maar hard nodig om decentraal bv. in Den Haag goed te blijven functioneren. Neem de strijd tegen de maffia, vroeger een zaak van de afzonderlijke landen, nu een centrale en dus effectievere aanpak via Europol. Centraliseren in het belang van de decentrale successen.
hagenaars
 

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor hagenaars » za 30 nov 2013, 02:38

De EU-bureaucratie is uiterst slank. Het beeld is anders, Brussel zou vol met ambtenaren zitten. Dat beeld is dus niet juist. Bv. voor een bankenunie en die komt er geheid, zijn veel extra ambtenaren nodig. Er moet dan ook een grotere Europese begroting komen. Dan zal de democratische controle meer Europees worden.
Caroline de Gruyter schrijft erover in Cultuur C4 een bijlage van NRC Handelsblad, vanavond. Treffende vergelijking met Buddenbrooks van Thomas Mann. Een familie wordt groot, nog groter om dan door de derde generatie afgebroken te worden. (Ik zag een nieuwe vertaling bij de boekhandel liggen.)
hagenaars
 

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor hagenaars » za 08 feb 2014, 08:55

We zouden hier de verschillende argumenten tegen het voorstel van de PVV kunnen bespreken, maar omdat dat al uitgebreid in de media is gedaan, laat ik in elk geval, het er bij. Europa moet, het uittreden na een referendum door Het Verenigd Koninkrijk is de echte bedreiging. Tot zover,
hagenaars
 

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor hagenaars » do 20 feb 2014, 05:12

Intussen gaat het proces van Europese eenheid*) gewoon door, ik ben benieuwd wanneer Oekraïne lid zal worden. Het gaat over Europa daar in het verre Kiev.

*)Kamer wil uitleg over voorstel Dijsselbloem
De Tweede Kamer wil opheldering van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) over zijn uitspraken over versterking van het economisch bestuur in de eurozone.

Dijsselbloem pleitte maandag in Brussel voor meer Europese coördinatie van het economisch beleid in de eurolanden, zodat niet alleen landen die hulp ontvangen worden gedwongen hervormingen door te voeren. Tot nu toe is economisch beleid hoofdzakelijk het domein van de lidstaten.

GroenLinks vroeg Dijsselbloem woensdag om opheldering, en kreeg bijval van alle overige fracties. Dijsselbloem moet nu eerst in een brief uitleggen wat hij bedoelt. Daarna volgt er een debat.
De ideeën van Dijsselbloem zijn in de Kamer zeer omstreden. Onder andere regeringspartij VVD is tegen.

________________________________________
hagenaars
 

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor fred neerhoff » di 20 mei 2014, 07:32

Zolang Europese burgers zich onvoldoende betrokken voelen bij een aansprekende Europese identiteit en zolang de economieën van de aangesloten EU-landen geen gelijke tred houden, zolang is het huidige EU-beleid gestoeld op wishful-thinking. Niettemin wordt dit pro-EU geluid uitentreuren en zonder enige reserve door de media uitgedragen. Zie http://nederlanduiteu.wordpress.com/ voor enkele bedenkelijke consequenties van de huidige gang van zaken.
fred neerhoff
 
Berichten: 3444
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor David Bakker » di 20 mei 2014, 16:23

fred neerhoff schreef:Zolang Europese burgers zich onvoldoende betrokken voelen bij een aansprekende Europese identiteit en zolang de economieën van de aangesloten EU-landen geen gelijke tred houden, zolang is het huidige EU-beleid gestoeld op wishful-thinking. Niettemin wordt dit pro-EU geluid uitentreuren en zonder enige reserve door de media uitgedragen. Zie http://nederlanduiteu.wordpress.com/ voor enkele bedenkelijke consequenties van de huidige gang van zaken.


Inderdaad en het is gewoon eng aan het worden. Een gelijkgeschakelde pers. EU-kritische burgers die in een hoekje worden gezet (mensen met onderbuikgevoelens). Complete hysterie inzake Oekraine.
David Bakker
Beheerder
 
Berichten: 1012
Geregistreerd: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor hagenaars » zo 25 mei 2014, 08:34

Laat ik er eerst en vooral (In reactie op jullie kritiek.) het volgende van zeggen. Europa als project is zeer succesvol. Er is geen lidstaat die "eruit" zou willen, integendeel, er zijn voldoende kandidaten voor toetreding. Alle besluiten die de Unie neemt komen 100 procent democratisch tot stand.
Edoch, er is een basis van "verongelijkten" , die niet meer dan 20 procent zal blijken, die het allemaal anders wil. Dat is het fameuze draagvlak.
Ik vind dat politici de komende jaren moeten strijden om dat draagvlak te vergroten. Misschien komt zelfs een Europees leger aan de orde, het schijnt ook nog behoorlijk besparend te kunnen zijn.
Bestrijden van werkloosheid is toch meer een zaak binnen de lidstaten, denk ik. Ik doel dan op de hoge personeelskosten. Let op, dat is heel iets anders dan de loonsom. De overheden moeten naar mijn mening sterk dimmen, ook en vooral wat betreft de eigen bestedingen...
Ik geloof niet dat er veel ruimte is voor een "Europese identiteit "in dit verband.

David overdrijft met zijn "hysterie", Oekraïne en andere grenslanden willen graag Europees zijn, dat mag. Het gaat dan om een verlangen naar vrijheid, vrede, vrije pers en weinig corruptie. Mooie en nobele doelen en een stuk realistischer dan de hersenspinsels van Poetin.
hagenaars
 

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor nederlander1965 » wo 05 nov 2014, 07:54

Dat geen land er uit wil heeft andere oorzaken. De politieke elite wil dat vooral niet, omdat Brussel allerlei leuke baantjes in de aanbieding heeft. Zie Frans Timmermans, die beloond is voor zijn eurofiele houding.
Of de kiezer het ook wil is de vraag. Velen kiezen uiteindelijk toch maar voor veilig, omdat de bangmakerij over hoe erg het wel niet wordt zonder EU, erg effectief is. En dat zonder enig bewijs.
Wat ook mee speelt is dat de keuze voor de kiezer erg beperkt is : vrijwel alle partijen zijn in meer of mindere mate eurofiel. Alleen de PVV niet, maar daar willen velen niet op stemmen. Omdat stemgedrag door meer wordt bepaald dan alleen de EU, kiest men dan toch weer op een pro-EU partij. De eurofielen roepen dan uiteraard "zie je wel, iedereen wil de EU !" terwijl dat een erg voorbarige conclusie is.

De opkomst van anti-EU partijen is veelzeggend. Wie had ooit gedacht dat FN in Frankrijk zó groot zou worden ?
En dat UKIP in no time zó zou groeien ?
Regeringen gaan daar rekening mee houden, omdat een voortgezette pro-EU houding de anti-EU partijen alleen maar verder laten groeien.
Het draagvlak voor de EU onder de burgers is veel kleiner dan de 80 % die Hagenaars feitelijk noemt.
Niet voor niets is men overal zeer huiverig voor referenda waarin alleen de vraag "moeten we in de EU blijven" o,i,d. wordt gesteld. De elite weet best dat dit wel eens een heel wat kleiner draagvlak kan aantonen en daarom worden deze referenda niet gehouden. Over ondemocratisch handelen gesproken !

En ja, natuurlijk wil Oekraïne lid worden van de EU. Net als Albanië. Die zien de goed gevulde geldpotten in Brussel al staan. En verlangen naar vrijheid etc ? Grappig. In landen waar corruptie en geweld de norm zijn ? Kom zeg.
Je ziet het aan de veel te vroeg toegelaten landen Roemenië en Bulgarije. Door-en-door corrupt, een rammelend rechtsstelsel, fraude etc. En er verandert niets aan, hoe obligaat Brussel ook met het vingertje wappert.
Zelfs in landen als Italië en Griekenland is de fraude met EU geld nog altijd dagelijkse kost en niemand doet er iets aan. Brussel is veel te blij dat deze landen allemaal lid zijn. Legendarisch is het verhaal van de Italiaanse boer die
een EU-controleur over de vloer krijgt. Deze man telt de schapen van de boer, om te zien hoeveel subsidie hij moet krijgen. Als het klaar is, biedt de boer de controleur een maaltijd aan. Intussen drijven zijn knechten de schapen naar een andere wei. Na de lunch brengt men de controleur naar de andere wei waar hij, zonder het te weten, dezelfde schapen nog eens telt. Kassa voor de boer ! Dit verhaal is symptomatisch voor de EU. De rijke, goed georganiseerde landen moeten het geld ophoesten dat in de corrupte armenhuizen wordt opgesoupeerd.
En dat wordt ons door de strot geduwd met het sprookje dat we dankzij deze landen een enorme extra afzetmarkt hebben,het goed is voor de werkgelegenheid etc.etc. Allemaal keiharde leugens die helaas, samen met de bekende bangmakerij over hoe erg het zal zijn zonder EU, worden geslikt voor (te) veel mensen.
nederlander1965
 
Berichten: 63
Geregistreerd: di 04 nov 2014, 10:09

Re: Politieke Unie gewenst

Berichtdoor hagenaars » do 06 nov 2014, 07:11

U bent geloof ik van mening dat er een diepe kloof bestaat tussen wat de elite wil, (bedoeld is de politieke elite, er zijn immers altijd meerdere elites in een samenleving) en de rest van het electoraat. Ik acht die kloof eigenlijk zeer gering. Neem nu ons land, er is een (1) partij voor zover ik weet die de Europese Unie zou willen verlaten, kost wat het kost. Deze partij heeft slechts hooguit achttien (18) procent van het electoraat achter zich. Dat aantal blijft al jaren ongeveer gelijk. De meerderheid van de kiezers, het electoraat wil nadrukkelijk in de Europese Unie blijven. In het Verenigd Koninkrijk is dat niet anders. Minderheden kiezen voor vertrek uit de Unie, de meerderheid blijft er liever deel van uitmaken.
Het heeft dus niets met baantjes te maken. Gewoon de meerderheid beslist. In ons land is er zoals ik stel geen opkomst van anti EU partijen. In het Verenigd Koninkrijk al evenmin. Het is goed gebruik dat de politieke elite rekening houdt met wat er onder het elctoraat leeft. Een elite in Westerse zin doet dat altijd en het is ook zo het hoort. De opkomst van het Front National in Frankrijk is begrijpelijk, immers de huidige president bakt er weinig van en is bovendien buitengewoon onpopulair. Hij zal als er niets verandert zeker verslagen worden maar hopelijk niet door de parij van LePen, vader en dochter. Deze parij heeft een homofobe, racistische cultuur, geen fraai gezicht. Een referendum is niet nodig en geeft lang niet altijd wat de populaire pers voorspeldt, kijk maar naar het referendum inzake Schotland.
We hoeven ons dus niet over de democratie zorgen te maken.
hagenaars
 

VorigeVolgende

Keer terug naar Europa

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron