Ontwikkelingen in Ierland.

Ontwikkelingen in Ierland.

Berichtdoor hagenaars » di 11 feb 2020, 08:57

Groot nieuws, de de links-nationalistische partij Sinn Féin heeft bij de verkiezingen in Ierland de meeste stemmen gekregen. De Ieren gingen dit weekend al naar de stembus, maar de definitieve uitslag volgde pas in de nacht van maandag op dinsdag. Sinn Féin heeft nu 37 van de 160 zetels in het Iers parlement. Maar ze is niet de grootste in het parlement.
Want een partij kan wel zetels winnen, maar als deze niet bezet kunnen worden, dan gaat de winst naar de verliezer.
De situatie toont verwantschap met de verkiezing van Trump, hij verliest de "popular vote" aan Hilary Clinton, maar krijgt toch de meeste zetels.

Dus De meeste zetels in het parlement zijn voor de centrumrechtse partij Fianna Fáil. Dat komt omdat Sinn Féin in de kiesdistricten in Ierland minder kandidaten op de lijst had dan de andere grote partijen. Toch zal de uitslag voor Sinn Féin als een overwinning worden gezien: bij de verkiezingen in 2016 haalden ze 23 zetels in het Ierse parlement.
hagenaars
 
Berichten: 73
Geregistreerd: zo 20 okt 2019, 15:33

Re: Ontwikkelingen in Ierland.

Berichtdoor wilfred degens » wo 12 feb 2020, 20:01

@hagenaars,
Ken je ook het partijprogramma van de 'nieuwe' Sinn Féin ?
De wapenwedloop achter de schermen gaat de IRA niet roerloos voorbij.
De invloed van de 2 religies is al jaren geleden 100% verdwenen.
Nu zijn de opponenten: de republikeinen tegenover de royalisten.
De extremisten van beide zijden veranderen hun gevoelens van haat en wraak niet.
wilfred degens
 
Berichten: 644
Geregistreerd: di 26 mei 2015, 08:29

Re: Ontwikkelingen in Ierland.

Berichtdoor hagenaars » zo 16 feb 2020, 03:04

U spreekt als ik het wel heb over Het Britse Ulster? Ik bedoel de Ierse republiek. Het blijft natuurlijk, ik bedoel uiteraard, dreigend... (maar Rome is aan de verliezende hand.)

Ulster ligt voor twee derde deel (the six counties) in Noord-Ierland als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (graafschappen Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Derry/Londonderry en Tyrone).Het andere gedeelte ligt in de Republiek Ierland, en omvat de graafschappen Cavan, Donegal en Monaghan. De termen 'Noord-Ierland' en 'Ulster' worden soms (voornamelijk door Unionisten) door elkaar gebruikt.
hagenaars
 
Berichten: 73
Geregistreerd: zo 20 okt 2019, 15:33

Re: Ontwikkelingen in Ierland.

Berichtdoor wilfred degens » zo 16 feb 2020, 10:18

Rome aan de verliezende hand? U bent abuis kennelijk. Nogmaals, de wederzijdse haat, als voedingsbodem voor de wederzijdse terreur hebben het nog nooit inhoudelijk over verschil van mening over de Roomse moraal theologie en de Anglicaanse kerk gehad. Op de gestoorde Paisley na. Het is dus in ons land en elders in de wereld een hardnekkig misverstand dat the troubles in Ulster een godsdienstoorlog is. De republikeinse meerderheid van de Ierse bevolking werd in hun met grote spijt min of meer verloren provincie Ulster overal door de Royalisten vernederd en in banen benadeeld. De zogenaamde Troubles is het etnisch (raciaal) -nationalistische conflict in Noord-Ierland vanaf de jaren 1960 tot de goodwill ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord op 10 april 1998. The Troubles is aangeduid als terrorisme, een etnisch conflict, een conflict met vele zijden, een guerrillaoorlog en zelfs een burgeroorlog, de Ierse republikeinen tegen de Engelsen. Ze worden vaak gemakshalve en ten onrechte gezien als een strijd tussen de protestanten en katholieken. Daar is al decennia geen sprake meer van.
De ogenschijnlijke vrede na het Goede Vrijdag akkoord heb ik meteen als slechts een tijdelijke wapenstilstand gezien. De dood van de verachtelijke, militante demagogische dominee ds Paisley was een goed begin om op duurzame vrede te hopen. Paisley was ooit in Ulster minister en als orthodoxe protestant met zijn zeer persoonlijke bloedhekel aan alles wat voor pauselijk Rome boog, gooide alleen hij met zijn mega grote bek veel benzine op de vuur in die gespannen regio. De dodelijke familiewonden bij de republikeinen in Ierland en Ulster zitten nog vele generaties veel te diep voor een permanente vrede.
wilfred degens
 
Berichten: 644
Geregistreerd: di 26 mei 2015, 08:29


Keer terug naar Europa

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast