Bas Heijne, een ziener.

Plaats reactie
hagenaars

Bas Heijne, een ziener.

Bericht door hagenaars »

Je moet aan het einde van het jaar uiteraard een lul-verhaal houden over de toekomst. De meeste mensen doen dat gezellig thuis, zij gedenken oom Harry, die ons dit jaar helaas ontviel (en een aardig erfenisje naliet, zuchten de aanwezigen...) Of tante Ansje, die met haar huisgenote, zo noemen we haar echtgenote, nu toch naar de verpleeghuisafdeling verhuisde en dat Karel, nu eindelijk zijn eindexamen haalde en wil gaan studeren in Pakistan, want hij ziet wel iets in de Islam. Weer een diepe zucht...Nu vooral van de moeder van het joch.
Dat soort zaken worden met oud en nieuw behandeld. Buiten de knallen, binnen de kleine hobbeltjes van het bestaan en lekker eten natuurlijk. Veel lekker eten.

In NRC Handelsblad mocht Bas Heijne de lullepot houden, hij noemde het essay. Nou ja... :)

Nederland ontwaakt uit een humanistisch schaduwbestaan, een humanistisch middagslaapje, dat zestig jaar duurde, volgens Bas. Heeft hij gelijk? Nee, natuurlijk niet. De Nederlandse cultuur was in die zestig jaar een paar keer erg van koers veranderd. We hebben in dit kikkerlandje de periode Drees en Romme gehad, laten we zeggen de conservatieve periode die duurde tot die beide mastodonten en Juliana ons ontvielen.
Beatrix trad aan en tevens de andere omgang met elkaar, zij handhaafde een conservatief optreden, bleef gezellig en moederlijk daarbij, zorgzaam, maar wel moderniseren. Dit duurde ook een jaar of vijfentwintig, dertig. Toen verscheen Pim op het toneel en Frits, zijn voorganger en inspiratiebron. Al kon hij ook lekker ouwehoeren over Kennedy en Joop den Uyl. (Hij was ten slotte jarenlang een PvdA kaderlid.)

Er was nog geen vuiltje aan de lucht en Nederland ging als een speer, met grote groeicijfers...
De jaren negentig en de eerste jaren van de nieuwe eeuw. We waren en bleven een van de rijkste landen ter wereld. Handelsnatie. 11 September 2002 kon ons niet deren. We werden in het openbaar progressief, je mocht hier bijna alles.

Tot we doorkregen dat er donkere wolkjes boven ons verschenen, het kon wel eens gaan regenen. Bovendien bleek de interne vrede gebaseerd op saaie compromissen en bleken er in het publiek debat grote niet op te lossen tegenstellingen. De zuilen bleven, maar het gedrag van de Nederlander werd onvoorspelbaar.

Helemaal geen zestig jaar humanisme onder vuur, maar donkere internationale wolken, geen of nauwelijks groei meer, grote, steeds groeiende werkloosheid, Minder belastinginkomsten, banken die gered moesten worden, en de onvermijdbaarheid van Eoropese samenwerking, die niet gratis bleek en soms zelfs onlogisch duur.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft ons gekarakteriseerd, we zijn bang, bang voor de toekomst, nog steeds steenrijk, maar bang dat het allemaal zal verdwijnen.

We zullen in Europa die werkloosheid moeten bestrijden, zonder werk is echt geen doen, de leiders van de natie, de Europese natie bedoel ik, zullen ons over het ravijn moeten laten springen. Kijk naar de Amerikanen, hoe dat moet...

Veel ruzie maken, daar begint het mee, kritisch op zoek naar de rede. Humanisme Bas, dat zie je maar heel zelden.

NRC Handelsblad 31 december pagina 3 bijlage De Wereld.
hagenaars

Re: Bas Heijne, een ziener.

Bericht door hagenaars »

Nico de Glas uit Eindhoven, de Lichtstad(!), wijst in NRC Handelsblad*) onder de kop Heijne vervalst de historie ons erop dat Bas Heijne de geschiedenis vervalst. Zelf pakt deze auteur die draad op en stelt dat het Humanisme al wel 2000 jaar oud zou zijn. Chaos in de krant, die zich slijpsteen van de geest noemde.
Als de lezer op zoek zou zijn naar de oorsprong van deze kwestie dan wil ik hem of haar aanraden de drie richtingen die men wel humanisme noemt even op te zoeken. Het Christendom hoort daar dus niet bij...
En beste Nico de Glas, de psalmen zijn een paar eeuwen ouder dan het begin van onze jaartelling.

*) Pagina 18 'Opinie.
Plaats reactie