Edward Snowden in de film Citizenfour

Edward Snowden in de film Citizenfour

Berichtdoor fred neerhoff » di 02 jun 2015, 08:14

Momenteel draait de film Citizenfour opnieuw in het filmhuis circuit en tevens in de Balie te Amsterdam.

De voorstelling toont een spannende real life verfilming van de sensationele onthullingen door de ex-NSA (National Security Agency) medewerker Edward Snowden. Snowden had als systeembeheerder toegang tot top-geheime NSA informatie.

Daartoe ontvluchtte hij in 2013 de VS om vanuit Hong Kong journalisten van The Gardian verslag te doen van grootschalige data surveillance op het internet door de NSA.

Elektronische surveillance niet slechts van meta-data (wie nam met wie contact op, waar, wanneer en hoe lang, per telefoon, computer of noem maar op) maar ook van hun inhoudelijke betekenis (content). En ook niet alleen van verdachte burgers en naties, maar van alles en iedereen, om het even van vriend of vijand.

De film toont een ijzersterke Edward Snowden die werkelijk begaan lijkt met de vrijheid van individuele burgers. Want, zo stelt hij in de film, geen privacy betekent de facto geen vrijheid! Daarmee is de tegendraadse openheid van Edward Snowden een krachtig pleidooi voor een inperking van de Amerikaanse staatsalmacht.

De actualiteit van de film wordt nog eens onderstreept doordat regisseuse Laura Poitras wegens haar eerdere kritische films over oa. de Irak-oorlog het werken bijkans onmogelijk wordt gemaakt door voortdurende NSA-bemoeienissen.

NB. Eergisteren berichtte de NOS dat de door Snowden zwaar bekritiseerde Patriot Act per heden is verlopen, om te worden vervangen door de Freedom Act . Deze laatste wet geeft de NSA minder bevoegdheden dan de onder Bush als reactie op de aanslagen van 2001 ingevoerde Patriot wetgeving. Met name mag de NSA niet langer zomaar meta-data van elke Amerikaanse burger opslaan. http://nos.nl/artikel/2038823-minder-be ... t-act.html
fred neerhoff
 
Berichten: 3444
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Keer terug naar Vrijdenkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast