Banvloek over Lex Hagenaars

Plaats reactie
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Banvloek over Lex Hagenaars

Bericht door fred neerhoff »

Banvloek dd. 21 april 2012 uit te spreken door het Bestuur van De Vrije Gedachte (DVG):

Anton van Hooff - voorzitter,
Floris van den Berg - vicevoorzitter
Henk Engelsman - penningmeester
Paul Hopster
Gerhard Elferink


“Motivering door het bestuur van het voorstel tot royement van A.C. Hagenaars.

Vrij spoedig na het aantreden van Anton van Hooff, die nota bene door A.C. Hagenaars was gevraagd om hem in 2009 als voorzitter op te volgen, zijn allerlei zakelijke discussies zoals over Israël, Erasmus’ vermeende antisemitisme en het recht tot beledigen ontaard in persoonlijke aanvallen door een drietal leden (Hagenaars, Neerhoff en Bakker), die allengs het karakter van een hetze tegen een ‘disfunctionerende’ voorzitter en andere actieve verenigingleden aannamen. Het zou gaan om ernstige ideologische conflicten, een vreemd begrip in een vereniging die zich laat voorstaan op het ontbreken van alle dogma en ideologie.
Wat een tijdlang alleen maar een ergerlijk intern gekissebis leek, kreeg steeds meer het karakter van bewuste beschadiging van de vereniging. Ten slotte was de maat zo vol dat het bestuur het lidmaatschap van D. Bakker opzegde en Neerhoff en Hagenaars schorste. Neerhoff heeft eieren voor zijn geld gekozen en op 18 augustus 2011 zijn lidmaatschap opgezegd. Hagenaars wil het er naar eigen zeggen op aan laten komen. Daarom zit er voor het bestuur statutair niets anders op dan de ALV voor te stellen de schorsing om te zetten in een royement. De redenen voor deze zware maatregel zijn zwaarwichtig genoeg. Hagenaars heeft de vereniging willens en wetens ernstig benadeeld (artikel 4.3.d.).
Reputatieschade
1. ‘Nieuwsbrieven’ met persoonlijke aanvallen op Van Hooff, Nuy, Bontje en ten slotte Floris van den Berg werden aan mensen binnen en ook buiten de vereniging gestuurd; daarin werd - niet erg des vrijdenkers - steeds op de man, niet op de bal gespeeld, met kwalificaties als fatsoenrakker, antisemiet, ex-rooms.
2. De opponenten spraken in interne correspondentie letterlijk uit dat de bedoeling van hun campagne was om het bestuur in ‘diskrediet te brengen’
3. Ze stelden buitenstaanders op de hoogte van hun grieven, zoals Renckens van de Vereniging tegen Kwakzalverij en Leo Samama van de Leo Polak Stichting (wat verbaasde reacties opleverde en schadelijk is voor het imago van de vereniging.)

Waarna nog drie pagina’s volgen over schade aan het functioneren van de vereniging, financiële schade en genomen bestuursmaatregelen.

Opm.: Een royement is een strafmaatregel waarbij hoor- en wederhoor toegepast dient te worden. De ALV (Algemene Leden Vergadering) van aanstaande 21 april beslist.

Toen Lex Hagenaars als reactie op deze belasterende bestuursaankondiging het Bestuur verzocht om wederhoor, werd hem verteld dat dit uitsluitend door hemzelf mondeling en ter plekke van de ALV gedaan kon worden. Zijn verzoek om een schriftelijke verklaring aan de leden toe te sturen – zodat de leden in staat gesteld werden een evenwichtig oordeel te vormen - werd door voorzitter-inquisiteur Anton van Hooff botweg geweigerd.

Maar dat het Bestuur helemaal niet van plan is om wederhoor toe te passen blijkt wel uit de brief van bestuurslid-inquisiteur Gerard Elferink die hij naar een bezorgd DVG-lid stuurde:

Peter,

Je opzichtige poging verdeeldheid in het bestuur te zaaien heeft geen schijn van kans. We hebben over deze zaak al zo vaak gesproken. We zijn het eens.
Lex Hagenaars krijgt van ons geen medewerking vooraf aan de jaarvergadering zijn laster en verdachtmakingen naar onze leden toe te uiten. Die kans heeft hij in het verleden al ruimschoots gekregen. Misschien dat de redactie nog een soort verweer van Lex in De Vrijdenker van april wil opnemen. Maar dat zal dan wel in nauw overleg met ons, als bestuur, moeten gebeuren en alleen in de geest dienen te zijn van het nu volgende.
De wandaden die Lex samen met zijn companen heeft uitgehaald zijn feiten. Daarover is geen twijfel mogelijk. Daarover hoeft niet gediscussieerd te worden.Op de komende jaarvergadering krijgt Lex de kans zijn spijt te betuigen en zich van zijn companen te distantiëren en met een voorstel te komen hoe hij de gevolgen van zijn wandaden voor de vereniging denkt goed te maken. Ik persoonlijk denk daarbij ook aan een financiële schadeloosstelling van de vereniging.
In alle andere gevallen lijkt mij een royement onontkoombaar. En terecht!
Naar jou toe is in deze zaak daarmee de discussie gesloten.

Gegroet,
Gerhard Elferink
David Bakker
Beheerder
Berichten: 1337
Lid geworden op: ma 28 nov 2011, 00:35

Re: Banvloek over Lex Hagenaars

Bericht door David Bakker »

Gerhard Elferink (Ouwe Tukker voor intimi) heeft waarschijnlijk - zoals Van Hooff - een rijke Roomse jeugd gehad en veelvuldig de biecht afgelegd.
hagenaars

Re: Banvloek over Lex Hagenaars

Bericht door hagenaars »

Ja, maar geen berouw, hè. Er bestaan veel misverstanden over dit sacrament. De biecht, ook wel boetesacrament, sacrament van de vergeving of sacrament van boete en verzoening genoemd, is een van de zeven sacramenten van de Katholieke Kerk. In dit sacrament kan de priester in Christus' naam zonden vergeven. Deze priesterlijke functie wordt biechtvader genoemd. De biecht is gebaseerd op de woorden die Jezus Christus heeft gericht tot zijn apostelen op de dag van Zijn Verrijzenis : "Wier zonden gij vergeeft, hun zijn ze vergeven, wier zonden gij niet vergeeft, hun zijn ze niet vergeven." (Joh. 20, 23)

En dan: Na de begroeting van de boeteling, belijdt deze zijn zonden en legt de priester de penitentie op en verstrekt goede raad, zodat de penitent de fouten in de toekomst kan vermijden.

Vervolgens verleent de priester de boeteling "vrijspraak en vrede" door de sacramentele absolutie, de vorm waardoor de genade van vergiffenis geschonken wordt. Er zijn drie voorwaarden voor de absolutie: de essentie van het gehele verhaal moet verteld worden, dat wil zeggen alle begane doodzonden en bij voorkeur ook de kern van de dagelijkse zonden, de boeteling moet berouw vertonen en moet het voornemen hebben zijn leven te veranderen
fred neerhoff
Berichten: 4560
Lid geworden op: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Banvloek over Lex Hagenaars

Bericht door fred neerhoff »

Over de stemming tot royement van Lex Hagenaars:

Het bestuur bereikt met zijn belasterende informatie over Lex Hagenaars alle leden. Lex Hagenaars moet het doen met een kleine minderheid uit eigen kring. Het wordt hem door het Bestuur immers verboden zich schriftelijk tot de leden te richten.(Ook onze Nieuwsbrieven bereikten nooit meer dan 5 -10% van de leden.)

Deze eenzijdigheid van informatie geldt ook voor het verzoek om machtigingen. Bovendien zijn de door het bestuur verzamelde machtigingen gebaseerd op onwetendheid omtrent het wederhoor van Lex Hagenaars. De verstrekkers van een machtiging zijn immers absent op de ALV waarin Hagenaars zijn kant van de zaak kan laten horen.

Democratie volgens Anton van Hooff en zijn Bestuur van De Vrije Gedachte: een uitgekookte dictatuur van bewust misleidde onwetenden.
Plaats reactie