Voer voor vrijdenkers

Voer voor vrijdenkers

Berichtdoor fred neerhoff » do 23 jul 2020, 15:28

Lees de roman/essay bundel Wit (2019) van de Amerikaanse links liberale auteur Bret Easton Ellis - tevens de auteur van American Psycho (1991) - voor een haarscherpe analyse van, en aanklacht tegen, de hedendaagse politiek correcte, hypocriete Amerikaanse stadscultuur.

Alles over de samenhang tussen het post-modernisme en inclusiviteit, diversiteit, reputatie management, de 'mainstream media', 'social warriors', twitter, slachtoffercultuur, ‘watjes’ (snowflakes), grootkapitaal, ‘save spaces’, zelfcensuur, morele superioriteit, enz.

Een indringend pleidooi voor authenticiteit en de vrijheid van meningsuiting.
fred neerhoff
 
Berichten: 4115
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Voer voor vrijdenkers

Berichtdoor fred neerhoff » zo 26 jul 2020, 13:29

Ofschoon Easton Ellis de sociale dwang van de grootkapitalistische e-media tot conformisme eloquent inzichtelijk maakt, zwijgt hij over de urgentie van de vraag hoe de macht van die media te breken.
fred neerhoff
 
Berichten: 4115
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55

Re: Voer voor vrijdenkers

Berichtdoor fred neerhoff » do 30 jul 2020, 10:17

In de NRC van 29 juli lees ik een intelligent idee om die macht aan banden te leggen. De oplossing ligt hierbij niet in het opbreken van de data-giganten, zoals eerder is gedaan in de olie-, suiker- en tabaks-industrie, en ook niet in de EU-focus op regelgeving, maar bij de bron zelf.

Bedoelde bron van alle problemen zijn data. Die data worden tot op heden door gebruikers gratis verstrekt. Met iedere muisklik zeggen de data-bedrijven ‘dank je’ voor je gratis verstrekte grondstof voor ons bedrijf, en ‘wij bepalen wel wat wij met jouw data gaan doen’.

De kernvraag moet dus zijn hoe de controle over je eigen data terug te krijgen, bijvoorbeeld door je ervoor te laten betalen. Een eerste stap naar een structurele oplossing zou het implementeren van zogenaamde digitale data kluizen kunnen zijn. Deze kluizen zouden het mogelijk moeten maken om onze data op een veilige manier te bewaren en selectief te delen met contacten die niet op hetzelfde platform acteren. Dit laatste zou tevens de onderlinge concurrentie effectief kunnen bevorderen en de markt dominantie van enkelen kunnen ondermijnen. https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/28/te ... n-a4007191
fred neerhoff
 
Berichten: 4115
Geregistreerd: di 13 dec 2011, 09:55


Keer terug naar Vrijdenkerij

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron